Hoppa till huvudinnehåll

Fulham är tillbaka i Premier League – efter frisparksmål från närmare 40 meter: "Målvakten var löjligt långt borta"

Joe Bryan firar med pokalen i ena handen.
Joe Bryan blev Fulhams stora hjälte i kvalfinalen. Joe Bryan firar med pokalen i ena handen. Bild: imago images/PRiME Media Images/ All Over Press Fulham FC,Joe Bryan

Vänsterbacken Joe Bryan blev Fulhams stora hjälte i ”miljonmatchen” mot Brentford. Hans två mål i kvalfinalens förlängning säkrade Londonklubbens återkomst till Premier League.

Brentford har aldrig spelat i Premier League. Senast man höll till i den engelska högstaligan var på 1940-talet.

I går hade man chansen att knipa en plats i finrummet. Men i stället var det Fulham som tog den.

Kvalfinalen till Premier League stod 0–0 efter ordinarie speltid. I förlängningen skulle Fulhams vänsterback Joe Bryan bli stor matchhjälte på Wembley.

I den 105:e minuten stod Bryan för ett sällsynt fotbollsmål. Backen noterade att Brentfords målvakt David Raya lämnat stora delar av målet tomt då han förväntade sig att Bryan skulle lägga ett inlägg på sin frispark från närmare 40 meter. Men Bryan sköt bollen mot målet, Raya hann inte med och tabben var ett faktum.

Fulhamtränaren Scott Parker hade tipsat sina spelare om att något liknande kunde ske.

– Han har sagt att sätta bollen mot främre stolpen. Målvakten var löjligt långt borta från sin linje. Vi har tränar på det den här veckan, avslöjade Bryan för Sky Sports.

Stora pengar på spel

Samme Bryan väggspelade sig förbi motståndarförsvaret i den 117:e minuten och satte fint in 2–0. Brentfords Henrik Dalsgaard reducerade med sekunder kvar av matchen.

I och med segern är Fulham tillbaka i Premier League. Senast man spelade i högstaligan var år 2018/19, då i form av en ettårig sejour.

– Vi må ha gjort det vi gjorde i kväll, men det finns fortfarande utrymme för förbättring och det gör mig väldigt stolt och glad, sade Parker.

Championships kvalfinal hör till en av de mer värdefulla matcherna i fotbollsvärlden. Vinnaren beräknas tjäna ungefär 170 miljoner pund, motsvarande 190 miljoner euro, på ett avancemang till Premier League.

Sedan tidigare har Leeds och West Bromwich säkrat avancemang.