Hoppa till huvudinnehåll

Ingåborna får vänta på höstens busstidtabeller - coronaläget medför specialarrangemang

En större taxi och en buss står parkerade vid en affärsfastighet i rött trä.
Vårens coronaepidemi slog ut kollektivtrafiken i Ingå nästan helt och hållet. En större taxi och en buss står parkerade vid en affärsfastighet i rött trä. Bild: Malin Valtonen / Yle Ingå,buss,ingå busstation

Höstens skolstart närmar sig och i Ingå kämpar kommunen med att hitta lösningar för att Ingåbor smidigt ska kunna ta bussen till jobb och skola igen. Om några dagar ska höstens tidtabeller vara spikade, lovar kommunen.

Det som gör arbetet med tidtabeller och buss- och taxiförbindelser extra svårt och tidskrävande just i år stavas: corona.

Precis som i sommar är specialarrangemang att vänta inom kollektivtrafiken i höst.

Arbetet med kollektivtrafiken gör kommunen i samarbete med Närings- trafik och miljöcentralen.

Trygghet inför en eventuell andra coronavåg

Vårens coronaepidemi slog ut kollektivtrafiken i Ingå nästan helt och hållet.

Det gäller att både planera för nuläget och på samma gång förbereda för framtiden, säger kommunstyrelseordföranden Henrik Wickström (SFP).

- Den största utmaningen är den här oberäkneligheten med tanke på hur den här pandemin eventuellt kommer att eskalera under hösten.

- Som vi märkte tidigare under våren när pandemin bröt ut här i Finland, uppmuntrades man att stanna hemma och distansjobba. Då försvann i princip all kollektivtrafik för Ingås del. Nu får vi inför hösten försöka hitta en viss trygghet. Vi ska ordna förbindelserna så man lätt kan ta sig till jobbet och tillbaka, men ifall det skulle ske några förändringar i det här befintliga coronaläget, ska vi ha en så långsiktig lösning så vi har en kollektivtrafik också i framtiden.

Precis som tidigare är strävan att erbjuda kommuninvånare kollektivtrafiktrafikförbindelser för arbets- och skolresor till Raseborg, huvudstadsregionen och Lojo.

VR-bussarna försvinner

En utmaning är att hitta en ersättande busslinje för de så kallade VR-bussarna som har fungerat som anslutningsbussförbindelse mellan Karis, Ingå och Kyrkslätt.

VR-bussen har varit särskilt viktig för elever som går i skola eller studerar i Karis.

- Här har vi några förslag som vi pejlar med NTM-centralen. Vi har en egen matarbuss till Kyrkslätt, så vi har funderat om den till exempel kunde köra till Karis på morgonen när elever behöver komma till skolan, men då också tillbaka på eftermiddagen.

VR har uppgett coronaepidemin som orsak till att de slutar med de så kallade VR-bussarna.

"Mycket är redan klart"

De första skolorna inleder höstterminen redan nästa vecka. Henrik Wickström försäkrar ändå att kommunen arbetar fram ett fungerande system som i stor utsträckning kommer att motsvara det som Ingåborna var vana vid före cororonaepidemin slog till.

- Vi har mycket på det klara men vi har valt att komma ut med all info på en och samma gång.

Ingås kollektivtrafik övergår helt och hållet till hösttidtabeller den 17 augusti.

Kommunen uppmanar Ingåbor som har frågor kring kollektivtrafiken att ta kontakt per e-post på adressen inga@inga.fi.