Hoppa till huvudinnehåll

“Ingen kastar ägg på vår bil” - de få utländska turister som hittar till Ekenäs känner sig både trygga och välkomna

Cristian Löfgren och Carolina Ehrnrooth.
Christian Löfgren och Carolina Ehrnrooth har kommit från Sverige till sin stuga i Öby i Hangö. Cristian Löfgren och Carolina Ehrnrooth. Bild: Yle/Minna Almark Västnyland,Ekenäs,turister,ansiktsskydd,Carolina Ehrnrooth

Det känns tryggt och lugnt att resa i Finland eftersom man inte behöver trängas med andra människor. De utländska turister som Yle Västnyland träffar i Ekenäs har inte känt av någon skepsis när de har rört sig på stan.

Christian Löfgren och Carolina Ehrnrooth har nyss kommit från Sverige till sin stuga i Öby i Raseborg. De befinner sig på en kort tur till Ekenäs för att handla och fylla på sina vattendunkar.

Paret är från Finland, men flyttade till Stockholm i slutet av nittiotalet. De senaste nio åren har de bott i Skåne.

Långa blickar på registerplåtarna

När Yle Västnyland träffar dem befinner de sig i frivillig karantän och använder ansiktsskydd om de är tvungna att röra sig bland andra människor.

Christian Löfgren och Carolina Ehrnrooth.
Munskydden väcker en del intresse. Christian Löfgren och Carolina Ehrnrooth. Bild: Yle/Minna Almark Västnyland,Ekenäs,ansiktsskydd,Carolina Ehrnrooth

Eftersom de talar finlandssvenska och finska är det inte uppenbart att de bor i Sverige - det är bara deras svenskregistrerade bil som skvallrar om att de har kommit från det västra grannlandet.

- Jag skulle inte säga att folk tittar snett på oss, men de är nyfikna eftersom vi går ut med munskydd, säger Christina Ehrnrooth.

- Jag märker nog att folk tittar lite längre än vanligt när de ser registerskyltarna, men det har inte varit så att någon skulle ha tagit avstånd, fortsätter Christian Löfgren.

Tråkig tävlan mellan länderna

Löfgren tycker överlag att det är tråkigt att det har blivit något av en landskamp i hur man hanterar covid-epidemin mellan EU-länderna. Det verkar som om folk inte riktigt förstår att vi befinner oss i samma båt, säger han.

- Man tror ju att det är vilda västern i Sverige, men folk håller distans och spritar sina händer. Inte löper de amok där…

Paret följer aktivt med finsk media och är medvetna om att det förekommer en viss skepsis gentemot svenska turister. Men det har de inte känt av, säger Ehrnrooth.

- Jag skojade med Christian och sade att när vi är och handlar mat så kommer våra kompisar att kasta ägg på vår bil med svenska skyltar. Men så illa har det absolut inte varit!

Finland enda resmålet i sommar

Inte heller Jörn Thorshov från Enebakk i Norge har lagt märke till att folk skulle titta snett på honom när de hör honom tala norska.

- Jag har inte märkt av någon negativitet i det hänseendet. Det har bara varit positivt kan jag säga.

Bild på Jörn Thorshov och Berit Orderud.
Berit Orderud och Jörn Thorshov ska åka ut i Ekenäs skärgård. Bild på Jörn Thorshov och Berit Orderud. Bild: Yle/Minna Almark Västnyland,turister,berit orderud

Han och hans sambo Berit Orderud besöker Ekenäs i normal ordning, precis som de brukar göra varje sommar. Jörn Thorshovs syster är nämligen gift med en Ekenäsbo och bosatt här.

På grund av covid-pandemin har paret inte ens tänkt på att åka någon annanstans.

- Det är bara Finland som var ett alternativ den här sommaren, säger Thorshov.

Finlandsresa ersätter planerad Europatur

På campingplatsen i Ekenäs håller Igor Kostjuk på och packar ihop sina saker i bilen. Han har spenderat en natt i Ekenäs och är på väg tillbaka till Estland.

Egentligen hade han och hans familj planerat att åka runt i Europa - men pandemin satte käppar i hjulet.

- Vi hade tänkt resa till Spanien och Grekland, men på grund av covid-19 var vi tvungna att lägga planerna på hyllan och vi förlorade en del pengar på kuppen. Men vad kan man göra? Det är en internationell katastrof!

Nästa månad planerar han att ta sin familj till Finland på en två veckor lång resa i stället.

- Här är väldigt tryggt. Folk använder inte ansiktsskydd och samlas på restauranger. Det är ganska underligt att resten av världen kämpar mot covid-19 och i Finland verkar det inte finnas någon smitta alls!

Ingen trängsel känns bra

Några meter bort har Kirsten Schult och Ulf Wojahn från Tyskland slagit upp sitt blå tält. De kom till Ekenäs för en dag sedan och planerar att ta skärgårdens ringväg via Nagu och Korpo till Åland.

- Jag satt ensam hemma i tre och en halv månad och jobbade på distans, så jag kände att jag måste komma ut och se något, säger Kirsten Schult.

Kirsten Shult och Ulf Wojahn är första gången i Finland.
Kirsten Shult och Ulf Wojahn är första gången i Finland. Kirsten Shult och Ulf Wojahn är första gången i Finland. Bild: Yle/Minna Almark Västnyland,Ekenäs,camping,turister,Ulf Wojahn

Tanken på att åka till Österrike, Italien eller Spanien kändes inte speciellt lockande i det här läget, fortsätter hon.

- Jag föredrar att inte träffa så många människor och Finland är därför ett perfekt val.

5.8 klockan 18.10 Artikeln har rättats så att det står att Öby hör till Raseborg. Det stod tidigare felaktigt att Öby skulle höra till Hangö.