Hoppa till huvudinnehåll

Tunnor, gammalt kylskåp eller murad rökugn - så här röker Svenskfinland fisk

Rökugnar på rad.
Rökugnar på rad. Bild: Privata bilder Rökugn

Vi efterlyste bilder på era rökugnar och fick många svar. Kolla bilderna av påhittiga, vackra, klassiska och annorlunda rökugnar i hela Svenskfinland!

Vi tackar alla som skickade in en bild och skrev en rad om ugnens historia. Längst ner i artikeln hittar du bilder på alla ugnar.

Svenska Yle lives fiskrökningsspecial med Micke Björklund

För fiskrökningsintresserade bjöd vi i början av augusti också på en livesändning från Nagu på webben. Närmatsduon Micke Björklund och Matias Jungar rökte då fisk och annat tillsammans med experten Stefan Mickelsson.

Under webbstreamens gång var det möjligt att chatta med fiskrökarna och ställa frågor.
Sändningen och chatten om fiskrökning sparades och kan ses här.

Det röktes både sik, gös, abborre, gädda, forell, mört, braxen, flundra och räkor.Rulla neråt i bildflödet för att se alla rökugnar.

Läs mera:

Kan du pricka in Finlands fyrar på kartan? Utmana dig själv i Svenska Yles karttest!

Valsörarna, Sälgrund, Märket, Utö, Bengtskär, Gråhara, Söderskär... Namnen som hör sommaren till, men var ligger fyrarna egentligen? Och hur bra är du på att placera in fyrar längs den finländska kusten? Prova Svenska Yles fyrtest och passa på att utmana andra.


Läs mera:

Kan du känna igen kustens öar bara på konturerna? Testa Svenska Yles ö-quiz!

Känner du kusten som dina egna fickor? Har du studerat sjökort så länge du kan minnas? Det här är ett utmanande test som endast den mest hårdkokta sjöbjörnen kan klara!