Hoppa till huvudinnehåll

Ansiktsskydden väcker känslor både för och emot - många är förberedda men väntar på nya förhållningsregler

Patrik Karlsson med ett ansiktsskydd för mun och näsa.
Patrik Karlsson har vant sig vid att använda munskydd på allmänna platser inomhus. Det enda som lite irriterar honom är när glasögonen börjar imma. Patrik Karlsson med ett ansiktsskydd för mun och näsa. Bild: Maria Wasström / Yle Västnyland,patrik karlsson

Ansiktsskydden går åt som smör i solsken men de flesta verkar vänta på nya rekommendationer innan de börjar använda dem.

Patrik Karlsson hör till undantagen. Han är iklädd ett blått munskydd av tyg när han handlar sina grönsaker i en mataffär i Ekenäs centrum.

- Jag har varit i London och Paris nu under coronatiden och där är det helt normalt att använda ansiktsskydd inomhus. Man vänjer sig snabbt vid det.

Han upplever inte att det är besvärligt att använda munskydd förutom att man får vänja sig också vid att glasögonen immar.

Munskydd av tyg som går att tvätta och återanvända.
Ansiktsmasker finns i många varianter. Munskyddet på bilden är gjort av tyg och går att tvätta i tvättmaskin på 95 grader. Munskydd av tyg som går att tvätta och återanvända. Bild: Maria Wasström / Yle Västnyland,ansiktsskydd,Munskydd

Karlsson tycker att ansiktsmasker borde vara obligatoriska på allmänna platser också i Finland.

- Jag tror nog att det hjälper. Men det hjälper bara om alla använder dem, säger Karlsson.

Munskydd med dödskallar

I Ekenäs är det fullt av människor på onsdagstorget men ingen använder ansiktsskydd. Många har ändå köpt sådana med tanke på ändrade rekommendationer. En sådan är Hanna Ristola:

- Jag har beställt svarta munskydd med dödskallar på. Det ser så sterilt och eländigt ut om alla går med likadana. Man måste se det här med humor också, skrattar hon.

Hanna Ristola
Hanna Ristola tycker det blir roligare om folk har ansiktsskydd med mönster och symboler. Hanna Ristola Bild: Maria Wasström / Yle Västnyland,hanna ristola

På Ekenäs första apotek vid Rådhustorget kan man inte köpa munskydd med dödsskallar på. Men nog ett antal olika slags ansiktsskydd i olika prisklasser.

Apotekare Risto Suominen bekräftar att ansiktsskydden har haft god åtgång den senaste tiden.

- Folk har frågat om råd angående de olika ansiktsskydden och vi har flera olika sorter att välja mellan, säger Suominen.

Apotekare Risto Suominen på Ekenäs första apotek med några ansiktsskydd i handen.
Apotekare Risto Suominen berättar att ansiktsskydden varit efterfrågade den senaste tiden. Apotekare Risto Suominen på Ekenäs första apotek med några ansiktsskydd i handen. Bild: Maria Wasström / Yle Västnyland,Munskydd,ansiktsskydd,Risto Suominen

Vårens efterfrågan av desinficeringsmedel och andra förnödenheter har lärt honom att fylla på lagren i tid.

- Vi har en tillräcklig mängd i lager nu, försäkrar han.

Straffbart att inte följa regler

Mimmi Hofmeister och Peter Wikström hör till dem som skaffat sig ansiktsskydd men ännu inte använt dem.

- Om det blir obligatoriskt kommer jag utan vidare att använda dem, säger Mimmi Hofmeister.

Mimmi Hofmeister och Peter Wikström
Mimmi Hofmeister och Peter Wikström har försett sig med ansiktsskydd men hittills ligger de i byrålådan. Mimmi Hofmeister och Peter Wikström Bild: Maria Wasström / Yle Västnyland

- Jag hoppas att det skulle blir obligatoriskt och inte bara en rekommendation. I så fall borde det också vara straffbart att inte använda, säger för sin del Peter Wikström.

Han tror inte att hans landsmän kommer att använda ansiktsskydd i samma utsträckning om det bara handlar om rekommendationer.

- Det är ett sådant förmyndarland det här Finland att rekommendationer hör inte hemma här.


Läs också