Hoppa till huvudinnehåll

Brand i bostadshus i Vasa centrum

Brand på Formansgatan i Vasa.
Ett hus på Formansgatan i Vasa brinner. Brand på Formansgatan i Vasa. Bild: Yle/Jakob Lillas brand- och räddningsarbete,Vasa

En brand bröt ut i ett tvåvånings bostadshus på Formansgatan i Vasa centrum på torsdag eftermiddag.

Brandmästare Ismo Ojala säger att husets takkonstruktion stod i brand när brandkåren anlände. Kraftig rök vällde ut under husets tak och rökdykare tog sig in i byggnaden.

Huset består av både en del i trä och en del i sten och omfattar ungefär tio bostäder. Utanför huset på gatan står många och tittade på branden och släckningsarbetet under eftermiddagen.

Enligt en åskådare på plats har huset 16 invånare.

Brand på Formansgatan i Vasa.
Brand på Formansgatan i Vasa. Bild: Yle/Jakob Lillas brand- och räddningsarbete,Vasa

Två personer till sjukhus

Ojala säger att huset tömdes på invånare och två personer fördes till sjukhus för undersökning. Ingen kom till allvarlig skada.

Räddningsverket klassar branden som stor och åtminstone fem eller sex brandbilar, polis och ambulans är på plats. Ojala säger att släckningsarbetet kommer att fortsätta tills sent på kvällen.

Ismo Ojala säger att man misstänker att branden har startat någonstans på andra våningen. Vad som orsakat branden är oklart.

Brand på Formansgatan i Vasa.
Brand på Formansgatan i Vasa. Bild: Yle/Jakob Lillas brand- och räddningsarbete,Vasa

Stäng fönster, håll avstånd

Sent på eftermiddagen förekom det fortfarande en viss rökutveckling. Räddningsverket bad därför allmänheten hålla sig på avstånd och att de som bor i närheten skulle stänga fönster och slå av ventilationen.

Vid klockan 19.30 meddelade Österbottens räddningsverk att faran var över.

Socialen och Röda korset på plats

Brandkåren lyckades begränsa elden till vindsutrymmen och husets övre plan. Bostäderna fick ändå av omfattande rök- och vattenskador.

- Bostäderna är i mycket dåligt skick och inte beboeliga, säger jourhavande brandchef Jarmo Peltonen.

Peltonen säger att socialjouren sökte övernattningsplatser åt husets invånare. Även Röda korset fanns på plats för att hjälpa dem som drabbats av branden.

Artikeln uppdaterad klockan 23.11.

Läs också