Hoppa till huvudinnehåll

Centerveteranen Sirkka-Liisa Anttila stöder Katri Kulmuni i ordförandekampen: “Vi kan inte offra en kvinna igen”

Katri Kulmuni och Sirkka-Liisa Anttila fotograferas tillsammans med en man.
Centerns ordförande Katri Kulmuni får stöd av tidigare ministern och riksdagsledamoten Sirkka-Liisa Anttila. Anttila har suttit längst i riksdagen av alla kvinnor. Katri Kulmuni och Sirkka-Liisa Anttila fotograferas tillsammans med en man. Bild: Yle / Linda Söderlund Sirkka-Liisa Anttila,Katri Kulmuni,Centern i Finland

Kampen om Centerns ordförandepost hårdnar. Centerveteranen Sirkka-Liisa Anttila ställer sig nu bakom nuvarande ordförande Katri Kulmuni. Anttila frågar sig varför det ska vara så svårt för kvinnorna i Centern att hålla sig kvar vid makten.

På onsdag ordnades den första debatten mellan Centerns ordförandekandidater i Ypäjä i Egentliga Tavastland.

Centerveteranen Sirkka-Liisa Anttila är hemma från trakten och för henne är valet enkelt - hon vill ge Katri Kulmuni en ny chans. Anttila påminner om att Kulmuni inte varit ordförande ens ett år och att det varit turbulenta tider.

- Många svåra saker har hänt. Först avgick Rinne och sedan kom coronakrisen. Tiderna har varit sådana att det inte har varit möjligt att ge mera och göra bättre.

Tre av Centerns ordförandekandidater på en liten scen och åhörare i salen.
Ordförandedebatten i föreningshuset i Ypäjä lockade ett sjuttiotal åhörare. Alla Centerns tjugo distrikt kommer att arrangera egna debatter före partikongressen i september. Tre av Centerns ordförandekandidater på en liten scen och åhörare i salen. Bild: Yle / Linda Söderlund Centern i Finland

Anttila var ordförande för Centerkvinnorna i nio år. Nu är hon rädd att historien ska upprepa sig.

- Jag tänker på vad som hände ordförandena Anneli Jäätteenmäki och Mari Kiviniemi. Och nu Katri Kulmuni. Det gör mig väldig ledsen. Vi kan inte offra en kvinna igen, säger Anttila.

Centerns väljarstöd stampar på stället

Katri Kulmuni utmanas av forsknings- och kulturminister Annika Saarikko, vice ordförande Petri Honkonen och företagaren Ilkka Tiainen.

Honkonen var försenad och missade sången och det förblev oklart om Tiainen alls var inbjuden till debatten

Då Kulmuni efterträdde Juha Sipilä för ett knappt år sedan lovade hon att understödet för partiet ska nå över 20 procent igen, men ännu har hon inte lyckats få väljarstödet att öka.

Markku Leppälahti
“Partiet har blivit mera elitistiskt. Andan i partiet har förändrats, bort från de fattigas sak”, säger Markku Leppälahti. Markku Leppälahti Bild: Yle / Linda Söderlund Centern i Finland
Mervi Yrjänä
"Om man skulle veta hur folk tänker. Själv har jag alltid varit centerpartist och inte ens funderat på att byta", säger Mervi Yrjänä. Mervi Yrjänä Bild: Yle / Linda Söderlund Centern i Finland,mervi yrjänä

- Vi har ett parti som har halverats. Vi måste fundera på vilka som har röstat på Sannfinländarna eller någon annan, eller har låtit bli att rösta. Hur ska vi få partiet enigt och stort igen?, frågar sig Markku Leppälahti från Ypäjä.

- Det beror kanske på att Sipiläs regering, taxireformen och kikytimmarna var sådant som retade många, funderar Mervi Yrjänä, aktiv inom Centerkvinnorna.

Hövlig debatt utan överraskningar

Centermötet i föreningshuset i Ypäjä började med allsång. Också Kulmuni och Saarikko sjöng med i Tavastlands landskapssång.

Honkonen var försenad och missade sången och det förblev oklart om Tiainen alls var inbjuden till debatten.

- Ilkka Tiainen ställer upp i valet bara för att själv få synlighet. Han har nog ingen riktig chans, förklarar en dam på trappan.

Annika Saarikko och Petri Honkonen i vimlet på ett debattilfälle.
Många ville ta bilder och få en pratstund med centertopparna. I förgrunden Annika Saarikko, bakom henne Petri Honkonen. Annika Saarikko och Petri Honkonen i vimlet på ett debattilfälle. Bild: Yle / Linda Söderlund Annika Saarikko,Petri Honkonen,Centern i Finland

Debatten hade en hövlig ton och bjöd inte på några överraskningar.

Kandidaterna diskuterade bland annat euroländernas nödlån, småföretagarnas låga pensioner och centraliseringen av hälsovården. Några stora meningsskiljaktigheter kom inte fram.

- Världen har förändrats, och kanske har jag fel, men på något sätt hoppas jag att man skulle koncentrera sig mera på grundvärderingarna i Centern, säger Markku Leppälahti.

Leppälahti är ändå tveksam till om det lönar sig att byta ordförande. Det tar alltid lång tid innan ordförande blir varm i kläderna och snart står kommunalvalet för dörren, funderar han.

Centerns ordförandeval avgörs på partikongressen i Uleåborg i början av september.