Hoppa till huvudinnehåll

Cyklisten Fabio Jakobsen prejades in i skyddsräcket av motståndare – försattes i koma och opererades i fem timmar: ”Befarade det värsta”

Fabio Jakobsen flyger över skyddsräcket efter närkontakt med Dylan Groenewegen
Fabio Jakobsen flög över skyddsräcket på upploppet. Fabio Jakobsen flyger över skyddsräcket efter närkontakt med Dylan Groenewegen Bild: imago images/Newspix/ All Over Press cykel,Fabio Jakobsen,Dylan Groenewegen

Fabio Jakobsen ådrog sig svåra ansiktsskador efter en krasch i Polen på onsdagen. Kraschen inträffade när han kämpade om segern mot Dylan Groenewegen. Jakobsens stallchef har hotat med rättsliga åtgärder.

Det var på upploppet av den första etappen av cykelloppet Polen runt på onsdagen som den holländske cyklisten Fabio Jakobsen var med om en otäck krasch.

Jakobsen spurtade om segern mot Dylan Groenewegen då han prejades in i skyddsräcket av sin motståndare.

Jakobsen fördes direkt till sjukhus där han försattes i konstgjord koma. Han opererades i fem timmar och hans tillstånd uppges vara kritiskt men stabilt.

Jakobsen ådrog sig stora skador i ansiktet men ska ha klarat sig undan huvud- och ryggskador. Senare under torsdagen ska läkarna försöka väcka Jakobsen ur koman.

– När vi såg kraschen bevarade vi det värsta. Men nu vet vi att läget är stabilt, säger tävlingsledaren Czeslaw Lang enligt nyhetsbyrån AFP.

Stallchefen hotar med rättsliga åtgärder

Dylan Groenewegen vann loppet men diskades senare och i stället utsågs Jakobsen till segrare.

Internationella cykelförbundet ICU har fördömt Groenewegens tilltag medan Jakobsens stallchef i Deceunick-Quick Step hotade mer rättsliga åtgärder.

Patrick Lefevere twittrade efter loppet att att det var ett kriminellt beteende och att Groenewegen borde fängslas. Lefevere står fast vid sin åsikt även i dag.

– Jag bekräftar det jag skrev på Twitter. Det var ett smutsigt drag. Vi har redan lämnat in ett klagomål till ICU kommer att göra det även till den polska polisen. Vi tänker inte släppa detta.

– Jag har tittat på situationen flera gånger och kan inte förstå varför Groenewegen gjorde så där, säger Lefevere enligt AFP.

Dylan Groenewegen har själv beklagat olyckan.

– Jag hatar det som hände och kan inte finna ord för att beskriva hur leden jag är för Fabio och alla andra som drabbats. Fabios hälsa är det viktigaste och jag tänker hela tiden på honom, skriver Groenewegen på Twitter.