Hoppa till huvudinnehåll

Det går inte att hålla avstånd till barnen – personalen hoppas att föräldrarna tar sitt ansvar och inte lämnar sjuka barn på dagis

Noelle Wedenberg och Amanda Grahn leker med mjukisdjur
Noelle Wedenberg och Amanda Grahn leker med mjukisdjur Bild: Tiina Jutila / Yle daghem

Både små och lite större dagisbarn behöver famn och närhet också i coronatider. Att hålla avstånd fungerar helt enkelt inte. Jag hoppas att föräldrarna tar sitt ansvar och inte lämnar sjuka barn på dagis, säger Pia Drockila på daghemmet Rastis i Helsingfors.

Våren fungerade som en bra övning och de rutiner som togs i bruk då med till exempel ökad handtvätt gäller fortfarande nu på hösten när barnen återvänder till daghemmen efter sommarlovet.

– Vi strävar också efter att hålla barnen i mindre grupper, framförallt på förmiddagarna och ha mycket mera uteverksamhet, säger daghemsföreståndaren Pia Sillman-Rejström, som ansvarar för daghemmen Rastis, Strandboden och Landbo i östra Helsingfors.

Möten och sammanträden hålls inte heller i daghemmets utrymmen och det gäller att hålla avstånd i kontakter vuxna emellan.

Daghemmet Rastis
Den viktigaste regeln på dagis i höst: Tvätta händerna ordentligt. Daghemmet Rastis Bild: Tiina Jutila / Yle daghem

"Vid minsta tvivel om att barnet inte är friskt, ringer jag föräldrarna"

Men det är föräldrarna som har nyckelrollen, när det gäller att hålla dagismiljön så trygg och virusfri som möjligt.

– Och är man sjuk, då stannar man hemma. Det gäller både barn och vuxna säger Yvonne Obazee på daghemmet Rastis bestämt.

Personalen på daghemmet Rastis har fått klara direktiv.

Sjuka barn tas inte emot på dagis, barn med allergi ska medicineras före de kommer till dagis och om barnet blir sjukt under dagen ska tröskeln att kontakta föräldrarna vara väldigt låg.

Pia Drockila
Pia Drockila hoppas att föräldrarna bara hämtar friska barn till dagis. Pia Drockila Bild: Tiina Jutila / Yle daghem

Pia Drockila har framför sig en höst med en grupp helt nya barn och det kan bli en del samtal till föräldrarna i höst.

– Genast om jag har minsta lilla tvivel om att barnet inte är friskt, då ringer jag föräldrarna. Då kan jag också höra om barnet har hösnuva eller något liknande, konstaterar Drockila.

Risken finns att det blir en del samtal i onödan, men Drockila tar det säkra före det osäkra.

– Hellre ringer jag två samtal för mycket, än ett för lite.

Kollegan Yvonne Obazee håller med. Att vara den som ska ta beslut om föräldrarna ska kontaktas eller inte, känns inte svårt. Ansvaret för gruppens hälsa väger tungt.

– Det är fråga om oss alla, om barnen i grupperna och oss vuxna också, säger Obazee och konstaterar att hon nog ibland funderar på att hon varje dag utsätter sig för en risk att blir smittad.

Yvonne Obazee
Yvonne Obazee tror att det kunde vara besvärligt att ha ansiktsskydd på jobbet. Yvonne Obazee Bild: Tiina Jutila / Yle daghem

Ansiktsskydd fungerar dåligt på dagis

Liksom i resten av samhället går diskussionen om ansiktsskydd varm också på daghemmen.

I våras använde personalen inte ansiktsskydd på daghemmet Rastis, men när det gäller hösten har man tillsvidare inte fått några direktiv.

Frågan är komplicerad, då det inte bara handlar om ifall ansiktsskyddet är obekvämt, om det blir det svettigt eller lite svårare att andas.

Kommunikationen med barnen blir lidande om den vuxna bär skydd som täcker merparten av ansiktet, berättar daghemsföreståndaren Pia Sillman-Rejström.

– Barnen har inte förmågan att tolka bara ögonen, de kan alltså inte tolka ansiktsuttrycken hos vuxna, förklarar Sillman-Rejström

Pia Sillman-Rejström är föreståndare på daghemmet Rastis
Pia Sillman-Rejström är föreståndare vid daghemmen Rastis, Strandboden och Landbo i Helsingfors. Pia Sillman-Rejström är föreståndare på daghemmet Rastis Bild: Tiina Jutila / Yle daghem

Det kan också vara svårt att förklara för de allra minsta varför de vuxna bär ansiktsskydd och de kan uppleva dem som skrämmande.

Tillsvidare jobbar alltså personalen utan ansiktsskydd och några krav på att barnen skulle behöva använda dem finns inte heller.

– Vi får se sedan när det kommer instruktioner om saken, säger Sillman-Rejström.

Läs också