Hoppa till huvudinnehåll

Fyra ansiktsskydd i timmen - symaskinen går het på Tyghallen i Ekenäs

Tyghallen i Ekenäs. Synnöve Lindholm poserar vid några tyger med ett måttband runt nacken.
Fyra ansiksskydd i timmen är takten - de går åt innan lagret hinner fyllas. Tyghallen i Ekenäs. Synnöve Lindholm poserar vid några tyger med ett måttband runt nacken. Bild: Yle / Ellen Forsström Ekenäs,Raseborg,Västnyland,tyghallen

I tygaffären Tyghallen i Ekenäs syr Synnöve Lindholm ansiktsskydd för att möta en växande efterfrågan. Tre eller fyra ansiktsskydd i timmen är produktionstakten för tillfället. Skydden tillverkas i bomullstyg som går att tvätta i 90 grader.

Något lager hinner inte samla sig i Tyghallens lokal, trots att symaskinerna går heta.

- För tillfället är efterfrågan är större än vad vi hinner leverera, säger Synnöve Lindholm som äger tygaffären Tyghallen i centrala Ekenäs.

Bråda tider har Lindholm haft ända sedan pandemin slog till. I våras såldes ansiktsskydden främst till företag. Exempelvis vissa vårdbolag krävde att personalen skall använda ansiktsskydd i arbetet med klienter.

På senaste tiden har Lindholm märkt av en ny kundgrupp.

- Nuförtiden är det mest privatpersoner som kommer in och vill ha sina ansiktsskydd.

Många vill vara förberedda i fall det blir krav på ansiktsskydd på offentliga platser

Enligt Lindholm köper många ansiktsskydd för säkerhets skull i väntan på myndigheternas rekommendationer. Skulle det införas krav på ansiktsskydd på offentliga platser vill folk vara förberedda.

Vissa vill använda skydden trots att det fortsättningsvis inte är obligatoriskt.

- Vissa som pendlar vill använda ansiktsskydd redan nu.

Bild av händer som håller i tyg och syr med symaskin.
Här blir ännu ett ansiktsskydd till. Bild av händer som håller i tyg och syr med symaskin. Bild: Yle / Ellen Forsström symaskiner,ansiktsskydd,Munskydd,sömnad,handarbete (arbete)

Materialet är avgörande för att ett ansiktsskydd skall vara effektivt. Lindholm tillverkar skydden i ett tätt bomullstyg.

Dessutom utrustar hon skydden med en extra ficka där man kan lägga in ytterligare skyddande material.

Här kan du lyssna på en längre intervju där Synnöve Lindholm ger tips till den som vill sy sitt ansiktsskydd själv. Ellen Forsström är reporter.

Läs också