Hoppa till huvudinnehåll

Gamla flicklyceet i Vasa blir studentbostäder: "Läget är idealt"

Gamla Flicklyseet på Kyrkoesplanaden
Det gamla flicklyceet har stått tomt i flera år. Gamla Flicklyseet på Kyrkoesplanaden Bild: Yle/Malin Hulkki flicklyseet

Det tidigare flicklyceet på Kyrkoesplanaden i Vasa har sålts till affärsmannen Heikki Seppälä. Seppälä bekräftade saken på onsdagen.

Enligt Seppälä är planen att byggnaden ska göras till studentbostäder. Han säger att läget är idealt för studerande, i och med att det är nära både till högskolorna på Brändö och till Vasa centrum.

– När jag såg på Vasas karta och såg "Flickis" tänkte jag att det här inte kan bli något annat än studentbostäder, berättar Seppälä för Yle Österbotten.

När jag såg på Vasas karta och såg "Flickis" tänkte jag att det här inte kan bli något annat än studentbostäder.― Heikki Seppälä

Seppälä säger att det krävs en grundlig renovering, eftersom byggnaden har stått tom en längre tid. Byggnaden är skyddad sedan 2015, vilket begränsar vilka förändringar som kan göras.

"Viktigast att huset används"

Förändringsarbetet planeras av arkitekten Kaarlo Viljanen.

– Det är ett fint uppdrag, säger Viljanen.

Han berättar att han bland annat vill försöka återskapa den fina korridoren som finns i byggnaden. Man kommer också att ansöka om att få bygga om festsalen och vinden.

– Vi får se hur det går. Det viktigaste är att huset används.

Byggnad med lång historia

Enligt Viljanen kommer man att försöka få alla tillstånd i skick under hösten. Om allt går enligt planerna kan man börja själva renoveringsarbetet på vårkanten.

I byggnaden verkade från slutet av 1800-talet Wasa fruntimmersskola. Senare bytte skolan namn till Vasa svenska flickskola och Vasa svenska flicklyceum, vilket har gett upphov till smeknamnet "Flickis".

Mellan 1974 och 2003 hörde byggnaden till Pedagogiska fakulteten vid Åbo Akademi.

Heikki Seppälä äger sedan tidigare bland annat biografen Ritz längre upp på Kyrkoesplanaden. Han vill inte uttala sig om köpepriset för flicklyceet.