Hoppa till huvudinnehåll

Ledande läkare på Kimitoön: "Besöksförbud på äldreboenden var rätt drag"

Sami Salminen framför Kimitoöns hälsocentralsjukhus.
Sami Salminen säger att det gäller att ha rätt balans mellan att anhöriga får träffas, och att skydda de som är i riskgruppen. Sami Salminen framför Kimitoöns hälsocentralsjukhus. Bild: Amanda Vikman/Yle person,sami salminen

Hösten är i antågande och de som jobbar inom vård och äldreomsorgen förbereder sig på en andra coronavåg. På många håll i landet är det fortfarande svårt för anhöriga att besöka äldre som inte bor hemma.

Justitieombudsmannens kansli meddelar att man har fått in dubbelt fler klagomål om äldreomsorgen på grund av coronaepidemin. Många anhöriga är upprörda över att besöksförbudet ännu är i kraft och klagar därför till oss, säger äldre justitieombudsmannasekreterare Lotta Hämeen-Anttila.

På Kimitoön går det att träffas men med vissa restriktioner, och kommuner och städer kan fatta egna beslut vid behov.

- I fall situationen förändras snabbt kan vi inte sitta och vänta på myndigheterna utan reagerar så att människorna skyddas. Men just nu kan man träffa sina anhöriga utomhus eller enligt överenskommelse så att vi inte har allt för många besökare samtidigt, säger Kimitoöns ledande läkare Sami Salminen.

Gamal människas händer
Det är tungt för de äldre att bli isolerade från sina nära och kära. Gamal människas händer Bild: Yle/Touko Yrttimaa gamla

I mars i år gav Social- och hälsovårdsministeriet såpass otydliga direktiv, att besök vid äldreboenden i vissa fall förbjöds eller begränsades på ett olagligt sätt.

- Huruvida de varit olagliga får andra avgöra, men med tanke på hur många av de i riskgrupperna vi kunnat skydda är jag av den åsikten att besöksförbuden var en bra sak. Tack vare det undgick vi inre epidemier som annars ganska lätt tar sig in i ett serviceboende, säger Salminen.

Måste balansera mellan umgänge och säkerhet

Med tanke på att coronaviruset var nytt och okänt globalt tycker Sami Salminen ändå att kommunikationen fungerat bra.

- I efterhand kan man ju alltid hitta saker som kunde ha gjorts bättre. När det gäller skyddsutrustning och instruktioner om hur personalen ska skyddas kunde man ha fått snabbare besked, men som helhet skulle jag säga att det gick bra, säger han.

Infektionssjukdomsansvariga från hela Egentliga Finland håller gemensamma, regelbundna möten där regionförvaltningsverket ger information om vilka instruktioner som gäller. Mötena hålls tätt och fortsätter tillsvidare.

Sami Salminen framför datorn.
Enligt Sami Salminen visar coronastatistiken att Finlands strategi varit bra. Sami Salminen framför datorn. Bild: Amanda Vikman/Yle person,sami salminen

Salminen betonar vikten av att de äldre får träffa och umgås med sina anhöriga.

- Jag ser och känner att det har varit tungt, speciellt för de äldre. Det gäller att balansera så att vänner och släktingar till de äldre kan träffas, samtidigt som vi skyddar de som är i riskgruppen, säger Salminen.

Besöksförbud finns till för att skydda de äldre

Också Mia Sandholm, sjukskötare och enhetschef vid Dahliahemmet i Dalsbruk, anser att besöksförbud var, och är den rätta vägen att gå tillväga för att skydda de äldre. Hon berättar att de nya riktlinjerna fungerat bra vid deras enhet och de anhöriga vid äldreboendet har förstått situationens allvar.

- Det är ju klart att det inte är en rolig situation och vi önskar att det inte skulle vara på det här sättet. Samtidigt tror jag att alla, både personalen, de som bor här och de anhöriga förstår att detta är den enda rätta vägen.

Justititeombudsmannens byrå har fått in fler klagomål om äldre personers rätt att träffa anhöriga under våren. Sandholm ifrågasätter varför folk anmäler äldreboenden för besöksförbud då förbudet huvudsakligen är till för att skydda de äldre. Undantag i besöksreglerna kan göras vid specialfall om en person är allvarligt sjuk eller döende.

Kvinna med glasögon. I bakgrunden en byrå med lampa.
Sjukskötare Mia Sandholm anser att det viktigaste är att skydda de äldre. Kvinna med glasögon. I bakgrunden en byrå med lampa. Bild: Yle/Monica Forssell sjukskötare,mia sandholm

Då besöksförbuden luckrades upp så var det enhetscheferna som skulle avgöra om man skulle ta emot besökare eller inte. Vid Dahliahemmet beslutade Sandholm tillsammans med husets ansvariga läkare att de fortfarande inte tillåter besök inomhus, men däremot kan man träffa anhöriga utomhus.

- Framför allt är det definitivt inga problem nu då besöken sker utomhus under sommarmånaderna.

Sandholm påpekar att coronaviruset är en allvarlig och farlig sjukdom för äldre och förhåller sig kritisk till att man luckrar upp besöksreglerna i för stor utsträckning.

- Jag vet inte varför man gör denna situation till en svår sak, vi har ju haft en del smittade på åldringsenheter i Finland, så är det inte bättre att ta till ganska hårda restriktioner för att skydda de äldre?

Största hindret är ansiktsskyddet

Sandholm berättar att besöksförbuden överlag fungerat bra på deras enhet. Det största praktiska bekymret gäller inte besöksförbud utan personalens användning av ansiktsskydd.

- I början upplevde en del boende att det var jättejobbigt då vi började bära ansiktsskydd, de sa att de inte kunde läsa våra ansiktsuttryck eller se på vilket humör vi var på och att de inte hörde vad vi sa.

Tre turkosa ansiktsskydd på en vit yta
De boende tycker det är svårt att höra vad personalen säger då de använder munskydd. Tre turkosa ansiktsskydd på en vit yta Bild: Mika Baumeister / Unsplash ansiktsskydd,coronavirus

Att jobba med ansiktsskydd har även varit tungt för personalen. Vid Dahliahemmet har personalen arbetat med dubbelskift för att minimera smittspridningen. Det betyder att personalen jobbat upp till tretton timmar per dag.

- Med ansiktsskydd har det varit riktigt tungt och man får syrebrist. Det är nog tungt att jobba på det här sättet, konstaterar Sandholm.

Sandholm vill samtidigt lyfta fram att de nya arbetsmetoderna och restriktionerna ändå fört med sig en del positiva saker. Numera upplever personalen att de har betydligt mera tid för de boende i och med ändringar i tidtabeller som besöksregleringarna medfört.