Hoppa till huvudinnehåll

New Yorks delstatsåklagare inleder rättsprocess för att upplösa vapenlobbyn NRA

Nation Rifle Associations (NRA) högkvarter i Fairfax, Virginia.
NRA är registrerad i New York, men har sitt högkvarter i Fairfax, Virginia. Nation Rifle Associations (NRA) högkvarter i Fairfax, Virginia. Bild: All Over Press/B Christopher/Alamy National Rifle Association,vapen (tekniskt objekt),skjutvapen,nra

New Yorks delstatsåklagare Letitia James inleder en rättsprocess mot den amerikanska vapenlobbyn NRA med siktet inställt på att upplösa den. James anklagar organisationen för inbiten korruption.

James säger att NRA (National Rifle Association) har omdirigerat vapenlobbyns finanser till sina ledare, bland annat till chefen Wayne LaPierre. Pengar som använts för privat bruk.

I en stämningsansökan uppmanar hon New Yorks domstol att upplösa organisationen och avsätta flera högt uppsatta chefer.

Enligt James kan inte NRA verka som ideell organisation på grund av den korruption som pågått i decennier.

- NRA:s inflytande har varit så mäktigt så att organisationen inte granskats på årtionden, det medan cheferna styrt om miljoner till sig själva och sina vänner, sa James i ett uttalande.

Enligt stämningsansökan har en utredning av verksamheten visat att NRA begått flera brott där ledare inom NRA har använt organisationens medel för resor till Bahamas, privatplan och dyra måltider - vilket kostat organisationen 64 miljoner dollar på tre år.

Dessutom vittnar utredningen om bedrägeri och bristande bevakning.

''Ogrundad attack''

NRA kallar stämningen för en ogrundad och överlagd attack.

- Vi kommer inte bli mindre i den här striden, vi kommer gå ur den som segrare, sa NRA:s ordförande Carolyn Meadows i ett uttalande.

NRA hävdar att James arbetat för att nedmontera organisationen ända sedan hon valdes till delstatsåklagare 2018 då hon lovade att gå åt NRA som hon beskrev som en terroristorganisation under sin kampanj.

Kort efter James meddelande president Trump att han tycker att rättsprocessen är en förskräcklig sak, och föreslog inför reportrar att organisationen borde registrera sig i den mer vapenvänliga delstaten Texas, eller i ''en valfri delstat''.

NRA lyder under New Yorks delstatslagar eftersom den är registrerad där som icke-statlig organisation, trots att organisationens högkvarter är i Virginia.

Letitia James sa inför reportrar att rättsprocessen inte har något att göra med höstens presidentval, trots att en del kritiker menar att processen inleds på grund av att NRA stödjer Trump.

Källor: New York Times, Reuters, AP