Hoppa till huvudinnehåll

Reserestriktioner återinförs för Nederländerna, Belgien och Andorra - restriktionerna kan snart slopas för Sverige

En resenär söker sig till coronatest på flygplatsen. I bild resenären som fyller i lappar vid en disk, en som väntar på att ta testet och en man som sitter bakom disken.
På Helsingfors-Vanda flygplats kan man nu coronatesta sig. En resenär söker sig till coronatest på flygplatsen. I bild resenären som fyller i lappar vid en disk, en som väntar på att ta testet och en man som sitter bakom disken. Bild: Jari Kärkkäinen/ YLE coronavirusutbrottet i Finland 2020,coronavirus,Covid-19-provtagning,Helsingfors-Vanda flygplats

Statsrådet har på torsdagen beslutat att återinföra gränskontroller mellan Finland och Nederländerna, Belgien och Andorra.

Orsaken är att antalet coronafall i länderna har ökat sedan den senaste bedömningen som gjordes den 23 juli. Begränsningarna träder i kraft måndagen den 10 augusti.

I praktiken innebär beslutet att regeringen rekommenderar att personer som kommer till Finland från de här länderna försätter sig i frivillig karantän i fjorton dygn.

Man måste då undvika kontakter med andra människor och inte använda sig av kollektivtrafik om möjligt.

Restriktioner kan återinföras för andra länder om läget kräver det

I juli återinfördes reserestriktioner för Österrike, Schweiz och Slovenien.

Resten av reserestriktionerna förblir desamma som tidigare.

Reserestriktioner kan slopas för sådana länder där högst åtta nya fall per 100 000 personer har bekräftats under de senaste 14 dygnen.

Regeringen har tidigare konstaterat att det är möjligt att återinföra restriktionerna om coronaläget så förutsätter.

Den inre gränsbevakningen har tidigare slopats mellan Finland och Norge, Danmark, Island, Estland, Lettland, Litauen, Nederländerna, Belgien, Italien, Grekland, Liechtenstein, Malta, Tyskland, Slovakien och Ungern.

Restriktionerna kan eventuellt slopas för Sveriges del

Sveriges coronavirussituation har däremot utvecklats i positiv riktning och statsrådet tar ställning till reserestriktioner för Sverige om två veckor.

Om epidemisituationen är tillräckligt god slopas gränskontroller mellan Finland och Sverige antingen delvis eller helt.

Läs också