Hoppa till huvudinnehåll

"Folk har glömt bort att storhandla och hålla säkerhetsavstånd" - i matbutiken i Dalsbruk väntar man otåligt på krav på munskydd

Per Dannström framför matbutiken Sale i Dalsbruk.
Per Dannström hoppas att folk ska komma ihåg sitt ansvar om handhygien och avstånd till varandra. Per Dannström framför matbutiken Sale i Dalsbruk. Bild: Amanda Vikman/Yle person,Per Dannström

En allmän rekommendation om att bära munskydd i Finland låter vänta på sig. I mataffären är man otålig och hoppas att direktiven kommer snart, både från myndigheter och det egna företaget.

- Folk verkar också ha glömt bort att hålla säkerhetsavstånd och storhandlar inte som de gjorde innan. Lastar vi nybakat bröd i hyllan är folk snabbt intill en, så man är ganska utsatt i arbetet, säger Per Dannström i Sale i Dalsbruk.

Redan nu har det visat sig vara svårt att få tag i munskydd och för tillfället har man inga att erbjuda i butiken.

Dannström säger att man också märker att turisterna stannat längre än vanligt.

- I augusti brukar säsongen ta slut abrupt, men många som distansarbetade under våren verkar ha fortsatt. Också europeiska turister, bland annat från Tyskland verkar resa ungefär som tidigare, säger han.

Susann Dannström tejpar rabattkoder vid mjölkhyllan i matbutiker.
Susann Dannström hoppas på klara direktiv om munskydd så snart som möjligt. Susann Dannström tejpar rabattkoder vid mjölkhyllan i matbutiker. Bild: Amanda Vikman/Yle livsmedelsbutik,Susann Dannström

Kanske du har förvånats över att pinnen som läggs på kassabandet kommit tillbaka eftersom alla kunder rör vid dem.

- Många struntade helt enkelt i att hålla avstånd och med pinnen kan vi justera avståndet mellan varje kund. Dessutom blev det besvärligt för kassapersonalen att hålla koll på vilka varor som hörde till vem då många la dem så tätt inpå varandra, säger Dannström.

"Folk for till södern så fort det gick"

Rasmus Edlund från Nyland har bott på en stuga i Dalsbruk så gott som hela sommaren. Han är beredd att distansjobba så mycket det går och hålla sig hemma om situationen så kräver.

- Det var ju ganska väntat att coronafallen skulle öka mot hösten. Folk använder inte mask och smittorisken är hög. Jag är så klart lite orolig och följer med utvecklingen, säger han.

Vid en bänk intill torget i Dalsbruk har ett antal äldre herrar samlats samtidigt som de håller avstånd till varandra. Coronaviruset är ett hett ämne, "Man borde stänga gränserna till Nyland igen" säger en av dem, halvt på skämt, halvt på allvar.

Rasmus Edlund i en brun tweedkavaj framför en prylbutik i Dalsbruk.
Rasmus Edlund säger att det var väntat att smittspridningen skulle öka när restriktionerna lättade. Rasmus Edlund i en brun tweedkavaj framför en prylbutik i Dalsbruk. Bild: Amanda Vikman/Yle person,rasmus edlund

- Det viktigaste skulle vara att folk skulle resa mindre och sen ska de stanna i karantän när de kommer hem, säger Osve som tror att det blir aktuellt att börja använda munskydd så småningom.

Hans vän Masa som sitter på bänken bredvid håller med.

- Med detsamma när folk slapp iväg for de till södern, oberoende hur varmt vädret var här hemma. Därifrån kom viruset hit och fick ny spridning, säger han.

Läs också