Hoppa till huvudinnehåll

Förstärk smaken på dina grillade grönsaker – gör en escalivada

Grillade grönsaker på en tallrik.
Grillade grönsaker på en tallrik. Bild: Carina Ahlskog/YLE grillning,matrecept,Strömsö,Paul Svensson

De här matiga grönsakernas fylliga smaker gör att de lämpar sig utmärkt på egen hand med bara lite gott bondbröd och olivolja till.

Rätten äts kall men är faktiskt lika god varm, dessutom smakar den bra till annat grillat, som kött eller kyckling.

Sist i artikeln hittar du receptet på parmesansåsen som piffar upp den grillade sparrisen.

Ut i trädgården med er, samla familjen och vännerna kring grillen och njut av säsongens alla fräscha grönsaker― Paul Svensson

Escalivada

Ingredienser, 4 pers:

  • 3 st röd paprika
  • 3 st gul paprika
  • 1 st zucchini
  • 1 st aubergine
  • 1 st fänkål
  • ½ l shiitake
  • 1 st rödlök
  • 1 bunt timjan
  • 1 bunt rosmarin
  • 2 klyfta vitlök
  • 1 burk kapris
  • 1 dl rödvinsvinäger
  • 1 dl olivolja

Gör så här:

  1. Riv vitlöken, finhacka timjan och rosmarin. Blanda med rödvinsvinäger och olivolja, tillsätt kapris.
  2. Skär paprika i längder och resterande grönsaker i skivor så de får så stor grillyta som möjligt.
  3. Salta och peppra grönsakerna.
  4. Grilla mjuka på grillen och lägg på en plåt.
  5. Häll marinaden över, blanda om och låt marinera i 20 minuter.

Serveras med fördel till en härlig brödkorg.

Grillad sparris med parmesansås

En annan favorit på grillen är sparris. Lyxa till den med en krämig parmesansås.

Vit sparris behöver förkokas, medan den gröna kan grillas direkt.

Grillad sparris på en tallrik.
Grillad sparris på en tallrik. Bild: Carina Ahlskog/YLE sparris,grillning,matrecept,Strömsö

Ingredienser, 4 pers:

  • 1 bunt grön sparris
  • 1 bunt vit sparris
  • 1 st citron
  • 1 st schalottenlök
  • 50 g parmesan
  • 2 dl naturell yoghurt
  • 3 msk majonnäs
  • 4 sardellfiléer
  • 1 dl mjölk
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 bunt ruccola
  • olivolja

Gör så här:

  1. Skala sparrisen och förkoka den vita sparrisen i lättsaltat vatten med lite pressad citron.
  2. Riv parmesan och rör ner med yoghurt, mjölk, majonnäs, hackad sardell och riven vitlök.
  3. Smaka av med salt, svartpeppar och citron.
  4. Pensla sparrisen med olivolja och grilla runtom. Den gröna sparrisen kräver lite längre grillningstid än den förkokta vita. Den är färdig då den ger efter när man klämmer på den.
  5. Skär den grillade sparrisen i bitar och marinera i finhackad schalottenlök, olivolja och citronjuice.

Tips! Blanda inte ner sparrisen i ostdressingen, då försvinner sparrisens förfinade smak. Servera istället med ruccola vid sidan och ringla dressingen över.

Grillade grönsaker på en tallrik.
Grillade grönsaker på en tallrik. Bild: Carina Ahlskog/YLE grillning,matrecept,Strömsö,Paul Svensson