Hoppa till huvudinnehåll

Ingen Sverigekamp ifall reserestriktionerna inte hävs om två veckor – friidrottsförbundet lovar eventuell ersättande tävling

Löpare i farten under Sverigekampen 2018.
Löpare i farten under Sverigekampen 2018. Löpare i farten under Sverigekampen 2018. Bild: SUL / Anssi Mäkinen Sverigekampen,Sara Kuivisto

Sverigekampen i friidrott borde arrangeras den 5-6 september i Tammerfors, men på grund av coronavirusläget kan man ännu inte slå fast att friidrottsfesten faktiskt blir av. Med reserestriktioner blir det omöjligt att fixa, säger nu friidrottsförbundet.

Friidrottsförbundets styrelse fattade beslutet på sitt möte på fredagseftermiddagen. Enligt förbundet kräver arrangemangen att reserestriktionerna hävs.

– Jag är väldigt nöjd med att vi har nått en enhällig och klar lösning. Vårt beslut grundar sig i det samhälleliga ansvar vi måste ta på oss i dessa svåra tider, säger ordförande Sami Itani på förbundets webbplats och tillägger:

– Vi respekterar också undervisnings- och kulturministeriets samt social- och hälsovårdsministeriets riktlinjer.

Regeringen ska behandla reserestriktionerna igen under vecka 34, alltså om ungefär två veckor. Senast då måste restriktionerna gällande svenska inresande hävas för att Sverigekampen ska kunna ordnas.

Läget försämrat både i Finland och Sverige

Coronavirusläget har blivit sämre i Finland den senaste tiden och så sent som i går meddelade regeringen om att restriktioner igen tas i bruk gällande inresande från bland andra Belgien och Holland. Flera polska idrottare har i sin tur tvingas tacka nej till Paavo Nurmi Games nästa tisdag.

I Sverige har antalet rapporterade fall också börjat öka igen de senaste dagarna, rapporterar SVT. På fredagen ökade antalet konstaterade fall med 71.

Friidrottsförbundet lovar ändå att någon form av friidrottstävling kommer att arrangeras i Tammerfors antingen den 5 eller 6 september.

– Vi förhandlar som bäst om en ersättande tävling och detaljerna med både Tampereen Pyrintö (den arrangerande föreningen reds.anm.) och Yle, säger Itani.

Yle sänder Sverigekampen.