Hoppa till huvudinnehåll

Kommundirektören i Mörskom Sam Vuorinen: "Mörskomborna tar gärna kontakt och har åsikter"

Sam Vourinen vid kommuhuset i Mörskom.
Sam Vourinen första dagen på jobb efter semestern. Sam Vourinen vid kommuhuset i Mörskom. Bild: Yle/Mikael Kokkola Mörskom,kommundirektörer,Sam Vuorinen

Utvilad efter semestern står kommundirektör Sam Vuorinen utanför sitt högkvarter, kommunkansliet i Mörskom. Det är tidig morgon och kyrkbyn håller på att vakna till liv. Han hälsar på många av de kommuninvånare som går förbi.

Jobbet som kommundirektör har Sam Vuorinen skött i snart två år. Han ser sig främst som en brobyggare.

- Ur min synvinkel så är min roll som kommundirektör att vara brobyggare. Man ska ta hand om alla sociala kontakter, förstås förvaltningen och så sköta alla nätverk, säger han.

Han fortsätter med att utveckla brometaforen.

- Med politiker kan det bli fråga om att bygga långa broar, men med invånare kan bron vara kortare. Det varierar ganska mycket.

Efter coronarestriktionerna har kommunkansliet igen slagit upp dörrarna i augusti.

Sam Vourinen vid kommuhuset i Mörskom.
Tallen på kommunvapnet står också staty utanför kommunhuset. Sam Vourinen vid kommuhuset i Mörskom. Bild: Yle/Mikael Kokkola Mörskom,kommundirektörer,Sam Vuorinen

Hittills har Mörskom skonats från allt för många sjukdomsfall. Kommunen finns inte med i THL:s coronastatistik, vilket betyder att det finns under fem fall i Mörskom.

- Från början av april jobbade nästan all personal på distans. Nu har vi återgått till normala rutiner och försöker göra allt så normalt som möjligt.

Under hans korta tid har det redan hänt en del nytt i Mörskom.

- Jag trivs mycket bra i Mörskom. Vi har nu tagit i bruk en ny kommunstrategi. Tidigare var allt lite lugnare. Nu vet invånarna att vi har ett mål och en riktning.

Kommunen har omkring 2 000 invånare, av vilka knappt 10 procent har svenska som modersmål.

Som alla små kommuner satsar också Mörskom på tillväxt. En tomtkampanj är på gång till slutet av september.

- Vi har bara en strandtomt vid Kyrkträsket till salu. Fyra personer står redan i kö. Några andra tomter kan ännu bli aktuella under kampanjen.

Tomtpriset är endast 600 euro. Tidigare var prislappen betydligt högre: 15 000 euro.

Blåa träskor på gräsmatta.
Arbetsskorna nummer ett. Blåa träskor på gräsmatta. Bild: Yle/Mikael Kokkola Träskor

Sam Vuorinen är ledigt sommarklädd. Undantaget är hans blåa träskor.

- Vi har köpt en hel del träskor till kommunen av ett lokalt företag som tillverkar dem. Mina skor är numrerade med en etta. De här skorna är bekväma att gå omkring med.

Sin goda svenska har han lärt sig i under skolåren i Brahestad i norra Österbotten

- Svenska har alltid varit lättare för mig än engelska. Jag vet inte varför.

På både de inhemska tar Mörskomborna rätt ofta kontakt med sin kommundirektör.

- Jag vet inte hur det var förr, men ganska ofta blir det telefonsamtal, korta pratstunder och e-post. Människor frågar allt möjligt på svenska och finska.

Kyrkträsket i Mörskom.
Vid Kyrkträsket hoppas kommunen på tillväxt. Kyrkträsket i Mörskom. Bild: Yle/Mikael Kokkola Mörskom,kyrkträsket i Mörskom

Mest handlar frågorna nu om kommunens stora skolprojekt, social- och hälsovårdsreformen, invånarantalet, vägar och kollektivtrafik.

Själv ser Vuorinen den kommande reformen som den största och svåraste frågan för Mörskom.

- Social- och hälsovårdsreformen är en så historiskt stor fråga för Finland på alla nivåer, också för oss, säger han.

Att troligtvis byta anordnare av hälsovårdstjänsterna från Päijänne-Tavastland till Nyland får följder för de svenskspråkiga i kommunen.

- Det förbättrar lite de svenskspråkigas situation, här i Östnyland är den svenskspråkiga servicen starkare. Men ännu återstår en hel del förhandlingar och beslut.

Sam Vourinen vid kyrkan i Mörskom.
Också en liten kommun har en framtid , anser Sam Vuorinen. Sam Vourinen vid kyrkan i Mörskom. Bild: Yle/Mikael Kokkola Mörskom,kommundirektörer,Sam Vuorinen

Vuorinen tror att en kommun på 2 000 invånare har en framtid.

- Antalet invånare en kommun har spelar ingen roll, det handlar bara om hur man arrangerar servicen och hur starka nätverk och kontakter kommunen har.

Han nämner de många samarbetsformer som redan existerar.

- Vi samarbetar redan med Pukkila då det gäller tekniska tjänster. Byggnadsövervakning har vi tillsammans med fyra kommuner. Skoltjänster på svenska har vi med tre kommuner.

Kommundirektören hoppas på en lugn augusti månad i Mörskom efter den turbulenta coronavåren.

- Vi hoppas att alla kommer ihåg begränsningarna och kan hålla säkerhetsavstånd. Så blir det också spännande att se hur staten löser kommunfinansieringen.