Hoppa till huvudinnehåll

Libanons president: Explosionen kan ha berott på en bomb – Hizbollah nekar till rykten om vapenförvaring i hamnen

Människor letar i ruinerna av byggnad.
Fortfarande saknas tiotals människor och sökinsatserna pågår ännu. Människor letar i ruinerna av byggnad. Bild: EPA-EFE/All Over Press Libanon

Libanons president Michel Aoun sa att det inte ännu går att utesluta att tisdagens massiva explosion i hamnen i Beirut inte orsakades av en bomb eller någon ''yttre inblandning''.

Hittills är det oklart vad som orsakade katastrofen, och Libanons regering utreder händelsen. En teori är att branden bröt ut i byggnad nummer nio på hamnområdet, och sedan spred sig till byggnad nummer 12 - där ammoniumnitratet förvarades.

Åtminstone 154 personer dog och omkring 5 000 personer skadades i explosionen och den tryckvåg den gav upphov till.

I en tv-sänd intervju sa president Aoun att explosionen kan ha berott på försummelse eller en utomstående parts missil eller bomb.

Presidenten har bett Frankrike om satellitbilder så att utredarna kan ta reda på ifall det fanns några stridsplan eller missiler i luften vid tiden för olyckan.

Aoun sa också att han anser att det inte är nödvändigt med en internationell utredning av explosionen. Senare utvecklade han sitt resonemang på Twitter, där han skrev att man med en yttre utredning bara strävar efter att vattna ur sanningen.

Hizbollahs generalsekreterare förnekar inblandning

Den av Iran stödda organisationen Hizbollahs generalsekreterare Hassan Nasrallah sa i ett tv-tal att organisationen inte har ett finger med i spelet vad beträffar explosionen.

Han nekade också till ryktena om att Hizbollah skulle förvara vapen i Beiruts hamn.

Man med skägg sitter framför blå vägg och håller tv-sänt tal.
Hassan Nasrallah höll även han ett tv-sänt tal under fredagen. Man med skägg sitter framför blå vägg och håller tv-sänt tal. Bild: EPA-EFE/All Over Press Libanon,Hizbollah

Enligt Nasrallah försöker inhemska motståndare beskylla organisationen för explosionen för att vända allmänheten mot den.

Han sa också att Hizbollah stöder en ärlig utredning för att hitta orsaken till explosionen.

Källor: Reuters, AFP, AP

Läs också