Hoppa till huvudinnehåll

THL: Tiotals finländare har utsatts för coronavirus under en privattillställning i Estland

En person med plasthandskar på sig sätter ett provrör in i en plastpåse. På en lapp står det "covid-19-epäilty".
Åtminstone två personer som var på tillställningen har testat positivt för covid-19. En person med plasthandskar på sig sätter ett provrör in i en plastpåse. På en lapp står det "covid-19-epäilty". Bild: Lehtikuva coronavirus,Wuhan-coronavirus,coronavirusutbrottet i Finland 2020,Coronavirusutbrott 2019-2020,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet i Europa 2020,positiva resultat från provet för coronavirus,coronaprov

Största delen av dem som har utsatts för viruset har redan återvänt till Finland. Två personer har testat positivt för covid-19, enligt Institutet för hälsa och välfärd.

Alla som deltog i privattillställningen har kontaktats och största delen av dem är nu i karantän för säkerhets skull.

Tillställningen hölls i Estland den 31 juli till andra augusti. Två helsingforsare som deltog i tillställningen har testat positivt för covid-19. Personerna hade symtom som tydde på corona redan under tillställningen.

Sammanlagt deltog 81 personer från olika håll av Finland, samt några ester. Mer än hälften av deltagarna är från Helsingfors, men deltagare från sammanlagt 14 olika finländska kommuner deltog.

THL: Håll dig hemma om du har lindriga symtom

- Fallet är ett exempel på hur viruset kan spridas snabbt till olika delar av Finland. Inte ens om man har lindriga symtom kan man delta i evenemang, gå på jobb eller överhuvudtaget röra sig på offentliga platser förutom om det är helt nödvändigt, säger THL:s chef Mika Salminen.

Mika Salminen står utomhus. Han ler och tittar in i kameran.
Mika Salminen. Mika Salminen står utomhus. Han ler och tittar in i kameran. Bild: Tommi Pylkkö / Yle Mika Salminen,Institutet för hälsa och välfärd

Kommunernas och sjukvårdsdistriktens myndighet för infektionssjukdomar har tillsammans med THL kontaktat alla deltagare i tillställningen.

Även arrangören har enligt Salminen hjälpt till att nå alla deltagare.

Folk som åkt kryssningsfartyg 2-3 augusti ombeds kolla sin hälsa

22 av dem som återvänt till Finland säger att de har haft symtom som tyder på corona efter resan till Estland. Testresultaten har ändå hittills varit negativa. Läget följs ändå upp.

Största delen av finländarna återvände till Finland med båt den andra och tredje augusti med Eckerö Lines, Tallink Siljas samt Viking Lines fartyg.

Personer som befunnit sig på rederiernas fartyg under samma tidpunkt ombeds vara uppmärksamma på eventuella coronasymtom.