Hoppa till huvudinnehåll

"Vildarna" Wasa Royals knep tung seger i Helsingfors – Wolverines-försvarare fördes av plan med ambulans efter otäck huvudsmäll

Olaus Alinen.
Jättetalangen Olaus Alinen spelar i Royals offensiva linje. Alinen kommer att flytta till USA i höst, där han i framtiden antagligen kommer att spela för ett toppuniversitet. Olaus Alinen. Bild: Lehtikuva Wasa Royals,Olaus Alinen

Wasa Royals ser ut att gå mot slutspel i FM-ligan i amerikansk fotboll Vaahteraliiga. Förhandsfavoriterna Wolverines åkte på flera tunga bakslag hemma på Braheplan och gästerna tog vara på läget.

Helsingfors Wolverines är ett av de namnstarkaste lagen i den inhemska ligan i amerikansk fotboll. Inför säsongen avslöjade laget flera oerhört starka nyförvärv med bland andra NCAA-veteranen Ville Valasti samt landslagsreceiversen Sebastien Sagne och Micky Kyei i spetsen.

Hemmalaget var också klara förhandsfavoriter inför fredagskvällens match mot Wasa Royals.

Vasalaget inledde förvisso Lönnligasäsongen med en imponerande vändning mot Borgå Butchers – men framför allt passningsspelet lämnade mycket att önska i premiären.

Royals fick också en mardrömsstart mot Wolverines. Laget tappade bollen i viktiga lägen – men försvaret såg ändå till att Helsingforslaget ändå bara ledde med en touchdown efter den första perioden.

I den andra quartern åkte Wolverines på en jättesmäll då quarterbacken Chris Forcier skadade vristen och tvingades vila. Royals kom med i matchen igen och i halvtidspausen stod det 13–12 till hemmalaget på tavlan.

"Kämpade verkligen i dag"

Utan sin startande spelfördelare hade Wolverines svårt att få igång anfallsspelet. Royals offensiv ångade i sin tur på och Vasalaget satte in 16 poäng under den tredje quartern.

Spelet blåstes av i nästan 45 minuter under den tredje perioden då Wolverines-försvararen Janne Lahikainen fick en smäll rakt i huvudet i linjen och fick lämna planen på bår. Det dröjde en god stund innan ambulanspersonalen kunde transportera bort Lahikainen.

Tack vare uppehållet kunde Forcier ändå återvända i den fjärde quartern och satte också igång en upphämtning som heter duga. Royals anfallselva såg ändå till att också utnyttja sina bollinnehav och matchen slutade 36–26 till Vasalaget.

– Vi hade några tunga skador som störde vårt spel, men själv kunde jag lyckligtvis återvända. Det rör sig antagligen om någon form av stukning, men med adrenalin i blodet kunde jag spela. Nu gör det ändå ganska ont, sager Forcier i Ruutus tv-intervju.

– Vi kämpade verkligen i dag. Vi var som vildar där ute och visade att alla hade fel. Den långa pausen var utmanande, men man måste bara hålla kvar rätt attityd och vi fortsatte att kämpa och det gav utdelning, säger i sin tur Royals-quarterbacken Brandon Gwinnier.

Ett positivt tecken för Royals var att laget verkligen fick igång passningsspelet då Gwinnier noterades för 280 yards och två touchdowns i luften. Gwinner var också Royals främsta spelare på marken med sina 111 yards och tre touchdowns.

Royals säsong fortsätter om en vecka med Botnia Bowl mot Seinäjoki Crocodiles på hemmaplan på Karslplan. Wolverines ställs härnäst mot Kuopio Steelers.

Grundserien i Lönnligan är endast fem matcher lång i år på grund av coronaviruspandemin.

Läs också