Hoppa till huvudinnehåll

Artturi Lehkonen målskytt när Montreal fullbordade skrällen – Toronto stod för häftig upphämtning och tvingade fram avgörande match: ”Aldrig varit med om något liknande”

Artturi Lehkonen jublar, Pittsburghspelare deppar.
Artturi Lehkonen gjorde sitt första slutspelsmål när Montreal slog ut Pittsburgh. Artturi Lehkonen jublar, Pittsburghspelare deppar. Bild: AFP / Lehtikuva NHL,ishockey,Artturi Lehkonen

Alla räknade bort oss så det känns naturligtvis skönt, säger Artturi Lehkonen efter att hans Montreal slagit ut Pittsburgh ur NHL-slutspelet. Även Arizona och Chicago har tagit sig in bland de 16 bästa medan serien mellan Toronto och Columbus avgörs i en femte match.

De flesta förhandsspekulationer pekade på att Pittsburgh Penguins skulle vinna matchserien mot Montreal Canadiens och gå till det egentliga slutspelet. Men när serien väl började har Montreal visat att matcher inte avgörs på pappret utan på isen.

I natt utnyttjade Montreal sin första matchboll och skickade Pittsburgh på sommarlov. Laget vann den fjärde matchen med 2–0 och serien med 3–1.

– Alla räknade bort oss så det känns naturligtvis skönt att vinna den här serien. Men det är bara en serie. Vi får njuta av det här ett tag och sedan blicka framåt, säger Artturi Lehkonen efter matchen.

Det var Lehkonen som gjorde Montreals första mål. Då drygt fyra minuter återstod att spela tappade Pittsburgh pucken i egen zon och den hamnade till slut hos Lehkonen som petade in 1–0.

– Jag fick en bra passning av Paul (Byron, red. anm.) och jag försökte bara få pucken på mål, lyckligtvis gick den in, säger Lehkonen.

Då 32 sekunder återstod att spela satte Shea Weber 2–0 i tom kasse.

– Vi var väldigt motiverade när vi gick in i den här matchserien. Vi gick ut och försökte visa alla att de hade fel, säger Montreals målvakt Carey Price som räddade 22 skott och höll nollan för sjätte gången i slutspelskarriären.

– Vi förbättrade vår defensiv och gjorde det svårt för Pittsburgh att komma till lägen. Vi slet i egen zon och det avgjorde.

Sidney Crosby kom närmast att näta för Pittsburgh. Drygt sju minuter in i den sista perioden sköt Crosby i ribban.

– Vi gjorde en del bra saker men var det tillräckligt? Nej. Det är bara att berömma Montreal, de spelade väldigt bra och gjorde viktiga mål i alla matcher, Crosby.

Arizona och Chicago vidare – femte match väntar mellan Toronto och Columbus

3–1 i matcher blev det också för Arizona Coyotes mot Nashville Predators. Arizona vann nattens match med 4–3 efter förlängning och säkrade sin plats i nästa omgång.

Även Chicago Blackhawks fortsätter spela slutspel efter 3–2 i nattens drabbning mot Edmonton Oilers. Dominik Kubalik gjorde det avgörande målet som skickade Chicago vidare med 3–1 i matcher.

En serie som däremot kommer att avgöras i en femte match är den mellan Toronto Maple Leafs och Columbus Blue Jackets.

Columbus ledde med 3–0 då fyra minuter återstod att spela men då inledde Toronto sin mäktiga slutspurt. Laget plockade ut målvakten och först reducerade William Nylander och en knapp minut senare gjorde John Tavares 2–3.

Och Torontospelarna var inte klara där. Laget fortsatte med sex spelare mot fem och då 23 sekunder återstod tryckte Zach Hyman in kvitteringen.

Matchen gick till förlängning och efter drygt tretton minuter avgjorde Toronto. Laget spelade i powerplay och Auston Matthews gjorde målet som tvingade fram en femte och avgörande match.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Vi har all anledning att vara stolta nu. Vi fick inte den bästa starten men vi trodde på oss själva, säger Matthews efter segern.

Den femte och avgörande matchen spelas under natten till måndag.

För Mikko Koivus Minnesota Wild blev det också respass efter fyra matcher. Laget ledde flera gånger i nattens möte med Vancouver Canuks men föll till slut med 4–5 efter förlägning.

Resultat:

Arizona – Nashville 4–3 efter förlängning
NSH: Granlund 0+1, -1, 22:04
NSH: Saros 30/34 räddningar

Arizona vidare efter 3–1 i matcher

Montreal – Pittsburgh 2–0
MTL: Lehkonen 1+0, +2, 18:57
MTL: Kotkaniemi 0+0, +/-0, 14:47
MTL: Armia 0+0, +/-0, 15:22

Montreal vidare efter 3–1 i matcher

Chicago – Edmonton 3–2
CHI: Määttä 0+0, +1, 17:54
EDM: Koskinen 26/29 räddningar

Chicago vidare efter 3–1 i matcher

Columbus – Toronto 3–4 efter förlängning
TOR: Kapanen 0+0, +/-0, 18:16

2–2 i matcher

Minnesota – Vancouver 4–5 efter förlängning
MIN: Koivu 0+0, +/-0, 14:52
VAN: Juolevi 0+0, +/-0, 6:16

Vancouver vidare efter 3–1 i matcher

Läs också