Hoppa till huvudinnehåll

Cittaslow-veckan lyfter upp Kristinestads goda sidor

En kvinna med långt brunt hår sitter på en bänk.
Anna-Kajsa Blomqvist-Liljeblad. En kvinna med långt brunt hår sitter på en bänk. Bild: Yle/Juho Teir Kristinestad,ordförande,kvinna,anna-kajsa blomqvist-liljeblad

Nu är det Cittaslow-vecka i Kristinestad. Tanken är att visa på mångsidigheten i stadens kulturutbud.

Anna-Kajsa Blomqvist-Liljeblad är ordförande för Cittaslow-rådet.

- Tanken är att vi tillsammans med föreningar, privatpersoner och kulturaktörer i Kristinestad ordnar program under en vecka som lyfter upp stadens goda sidor och visar på mångsidigheten i vårt kulturutbud, säger Blomqvist-Liljeblad.

Cittaslow-veckan ordnades för första gången för tre år sedan.

- En programpunkt som vi har för tredje året är Citta Go. Då har vi olika aktiviteter och besöksmål runt om i staden. Ett annat evenemang är motionsloppet tre byars runda i Skaftung, Henriksdal och Härkmeri.

Blomqvist-Liljeblad berättar att man tar coronarestriktionerna i beaktande och håller sig mycket utomhus. Hon tror att det behövs evenemang, inte nödvändigtvis något storskaligt, efter den vår och sommar vi haft.

- I år försöker vi ha något för alla åldrar och också lite spridning i kommunen, allt ska inte bara vara här i centrum utan också i byarna. Nästa år ska vi försöka ha mer också mot Dagsmark och Tjöckhållet.

Kristinestad gick med i Cittaslow-nätverket år 2011.

Men vadå Cittaslow?

- Det är egentligen ett kvalitetsverktyg eller -certifikat för kommuner. Det finns vissa kriterier man ska uppfylla och det handlar om att man ska ha en god livskvalitet, det ska finnas gästvänlighet, man främjar hälsosam livstil, lokalproduktion av både mat och varor och att man har ett socialt ansvar och man tar hand om varandra, räknar Blomqvist-Liljeblad upp.

- Om man ser på samhället idag, så är Cittaslow precis dit man vill att världen ska gå, påpekar Blomqvist-Liljeblad.

Cittaslow-veckan pågår mellan den 8 och 16 augusti. Mer info hittas på Kristinestads webbplats.

Läs också