Hoppa till huvudinnehåll

Dödstalet i den indiska flygolyckan har stigit till 18 - flygplanet läckte olja

Flygplanet som slitits itu. I förgrunden ser man nosen på ett flygplan som är smutsigt och trasigt. Längre bort i bakgrunden av bilden ser man änden av flygplanet. Mellan flygplansdelarna ser man allt innehåll i flygplanet som ligger utspritt på marken.
Flygplanet gled över kanten på landningsbanan. Flygplanet som slitits itu. I förgrunden ser man nosen på ett flygplan som är smutsigt och trasigt. Längre bort i bakgrunden av bilden ser man änden av flygplanet. Mellan flygplansdelarna ser man allt innehåll i flygplanet som ligger utspritt på marken. Bild: EPA-EFE/PRAKASH ELAMAKKARA flygplan,flygfält,Indien

Antalet döda i flygplansolyckan i Indien under fredagen har stigit till 18 stycken. Bland de döda finns två piloter.

Åtminstone 15 personer är i kritiskt tillstånd och ännu fler skadades. Totalt 190 personer var ombord planet.

Flygplanet var på väg från Dubai. Det rörde sig om en specialflygning för personer som på grund av coronaviruset fastnat utomlands och inte hade kunnat ta sig hem.

Planet var ett av hundra flygplan som under den senaste månaden tagit hem tiotusentals indier som på grund av coronaviruset blivit kvar utomlands.

Räddningsmyndigheten på plats berättade till AFP att olja läckt ut från planet och att det var ett mirakel att flygplanet inte fattade eld. I så fall skulle dödstalet kunna vara mycket högre.

Personer som var närvarande, bland annat taxichaufförer, deltog i räddningsarbetet tillsammans med räddningsmyndigheter genom att köra människor till sjukhus.

Dåligt väder och svår flygplats

Flygplanet kraschade vid flygplatsen Kozhikode i Kerala i södra Indien då planet gled av landningsbanan och bröts i två delar. Före det hade planet försökt landa två gånger.

Kerala har utstått svåra översvämningar under dagarna före olyckan och det hade regnat mycket i flera timmar när planet skulle landa.

Kozhikode anses vara ett svårt flygfält att landa på eftersom det är uppe på en platå och med ett brant stup i ena änden.

Indiens premiärminister Narenda Modi beklagar sorgen via Twitter.

- Mina tankar är med dem som har förlorat sina nära och kära, skriver Modi.

En liknande olycka vid samma flygplats som den under fredagen lyckades förhindras för ett år sedan. Då var det bakdelen på ett flygplan som strejkade under landningen. Ingen passagerare skadades.

Allvarligaste flygolyckan i Indien på ett decennium

Den senaste stora flygplanskraschen i Indien skedde år 2010. Ett flygplan från Dubai till Mangalore passerade då landningsbanan och fattade eld.

Kraschen dödade 158 människor, åtta passagerare överlevde.

Källor: STT, AFP, AP