Hoppa till huvudinnehåll

Ordkriget mellan Kina och USA trappas upp efter nya sanktioner mot Hongkong - "Clownaktiga och brutala beslut"

Hongkongs polischef Chris Tang säger att sanktionerna mot honom visar att har har gjort sitt jobb på rätt sätt.
Hongkongs polischef Chris Tang säger att sanktionerna mot honom visar att han har gjort sitt jobb på rätt sätt. Hongkongs polischef Chris Tang säger att sanktionerna mot honom visar att har har gjort sitt jobb på rätt sätt. Hongkong,Tang Ping-keung

Kinas representation i Hongkong trappar upp ordkriget med USA på grund av nya sanktioner mot bland andra Hongkongs regeringschef Carrie Lam, polischefen Chris Tang och nio andra högt uppsatta ämbetsmän. Den kinesiska sambandsbyrån kallar USA:s sanktioner för "clownaktiga och barbariska åtgärder" som inte kommer att ha någon inverkan på kineser.

Den kinesiska sambandsbyrån chef Luo Huining finns också med på sanktionslistan och det är förmodligen han själv som har formulerat det skarpt kritiska uttalandet.

- Amerikanska politikers ondskefulla avsikter har avslöjats då de stöder folk som är antikinesiska, säger byrån som också anser att de ekonomiska sanktionerna är "oförskämda."

- Jag har bara gjort vad jag bör göra för landet och Hongkong. Jag har inte en cent ekonomiska tillgångar, sade Luo Huining själv.

Polischefen Chris Tang försvarar sig med att han endast bär ansvar för Hongkongs säkerhet och att sanktionerna bevisar att han har utfört sitt jobb på rätt sätt.

Polischefen Chris Tang är inte särskilt populär bland demokratiaktivister i Hongkong.
Polischefen Chris Tang är inte särskilt populär bland demokratiaktivister i Hongkong. Polischefen Chris Tang är inte särskilt populär bland demokratiaktivister i Hongkong. Hongkong,Kina

Hongkongs regering säger i sitt eget uttalande att sanktionerna är "skamlösa och föraktliga" och att Hongkong bara är en spelbricka i tvister mellan Kina och USA:

USA motiverade sitt beslut att frysa Hongkong-ledarnas ekonomiska tillgångar med att de har medverkat till att driva igenom Kinas odemokratiska beslut om Hongkong.

Sanktionerna är de första sedan Kina drev igenom en ny, sträng säkerhetslag i Hongkong. De utlystes efter att president Donald Trump hade den här veckan undertecknade en exekutiv order som förbjuder all handel i USA med de kinesiska ägarna av internettjänsterna TikTok och WeChat.

Beslutet som träder i kraft om 45 dagar, kan i praktiken leda till att de populära TikTok och WeChat läggs ner i USA.

I Kina och i övriga Östasien räknar man kallt med att relationerna mellan Kina och USA kommer att förvärras ytterligare inför det amerikanska presidentvalet, eftersom Trump har gjort konflikten med Kina till ett av sin främsta valteman.

Kinas parlament diskuterar Hongkongs framtid

Peking har också fått hård kritik världen över för sitt beslut nyligen att skjuta upp parlamentsvalet i Hongkong med ett år, med motiveringens att val inte kan hållas under coronapandemin, trots att många andra länder har klarat av att hålla val trots coronarestriktioner.

Demokratiaktivister har kritiserat beslutet i hårda ordalag som ytterligare ett tecken på att demokratin håller på att krossas i Hongkong.

På lördagen samlades det kinesiska parlamentets högsta verkställande organ för att diskutera det hur man ska fylla maktvakuumet i Hongkongs lagstiftande organ.

Alternativen är att förlänga det nuvarande parlamentets mandatperiod med ett år eller att ett helt nytt organ för en övergångsperiod.

Det verkar i alla fall fullständigt klart att antikinesiska demokratiaktivister och reformorienterade ledamöter kommer att uteslutas från allt beslutsfattande i Hongkong.

- Vi borde inte tillåta en andra mandatperiod för någon som talar för Hongkongs självständighet eller som deltar i kravaller, konstaterade den prokinesiska Hongkong-politikern Junius Ho i onsdags.

Källor: Reuters, AFP

Läs också