Hoppa till huvudinnehåll

Ekenäs höstmarknads öde i vågskålen – på fredag får vi veta om marknaden ordnas i år eller inte

Porträttbild på Jennifer Gammals.
Utvecklingschef Jennifer Gammals vid Raseborgs stad förstår att många väntar på besked gällande Ekenäs höstmarknad. Porträttbild på Jennifer Gammals. Bild: Bubi Asplund / Yle Västnyland,SSAB,Hangö,nedläggning,Fabriksarbete,arbetarskydd,jennifer gammals

Det är fortsättningsvis oklart om Ekenäs höstmarknad ordnas i år eller inte. Raseborgs beredskapsgrupp under ledning av utvecklingschef Jennifer Gammals vill ta del av färska myndighetsrekommendationer innan man fattar ett slutligt beslut.

På fredagen (14.8) är det meningen att beredskapsgruppen skall slå fast om det blir någon höstmarknad i Ekenäs eller inte.

Medan det sedan tidigare är klart att exempelvis Juthbacka marknad i Nykarleby håller paus i år till följd av coronaepidemin, är saken ännu inte avgjord för Ekenäs höstmarknads del.

– Vi vet att det kommer nya instruktioner på torsdag, så vi inväntar dem innan vi fattar ett definitivt beslut gällande höstmarknaden, säger utvecklingschef Jennifer Gammals vid Raseborgs stad.

-
Meterlakritsen är många barns och vuxnas favorit på Ekenäs höstmarknad. - Bild: Yle/Veronica Montén laktrits,Ekenäs

Om marknaden skall bli av måste antalet smittade sjunka

Enligt den ursprungliga planen ska Ekenäs höstmarknad inledas torsdagen den 24 september och pågå till och med lördagen den 26 september. Konceptet med en tre dagar lång marknad som infördes i fjol planeras även för i år.

– Men epidemin är ju inte över – tvärtom ökar smittan. Vi måste tänka på invånarnas säkerhet, men vi inväntar ännu myndigheternas inställning till det här, säger Gammals.

En svartvit bild av en man som vid ett försäljningstånd håller upp ett par långkalsonger för människor som går förbi.
Ekenäs höstmarknad har långa anor. En svartvit bild av en man som vid ett försäljningstånd håller upp ett par långkalsonger för människor som går förbi. Bild: Harry Holmström / Ekta museum Ekenäs,lokalhistoria

En liten chans att marknaden kan ordnas finns ännu, förutsatt att det skulle visa sig att smittorisken avtar. Från stadens sida vill man inte ta onödiga risker.

– Om marknaden ska bli av ska det nog säkerställas att coronaläget går åt rätt håll. Höstmarknaden brukar besökas av upp till 30 000 besökare, och om en epidemi bryter ut där är det svårt att kontrollera situationen, säger Gammals.

En gång med försäljningsstånd på sidorna. I bakgrunden syns ett pariserhjul.
Både tivoli och marknadsförsäljning hör till på Ekenäs höstmarknad. En gång med försäljningsstånd på sidorna. I bakgrunden syns ett pariserhjul. Bild: Yle/Malin Valtonen ekenäs höstmarknad 2015,Ekenäs

Samtidigt har hon förståelse för de försäljare som väntar på besked.

– Vi skulle hemskt gärna ta i beaktande våra försäljare, men som sagt, det är frågan om 30 000 besökare.

De nuvarande rekommendationerna är ändå att undvika att ordna större evenemang. På fredag utlovar Raseborgs stad det slutliga beslutet angående Ekenäs höstmarknad 2020.