Hoppa till huvudinnehåll

Mamma till astmabarn undrade om pojken kan fara till dagis i Karis - han har symtom trots medicinering

kvinna i svart sommarklänning
Jenna Nymans son ska måndagen den 10 augusti börja på daghemmet Labyrinten igen. kvinna i svart sommarklänning Bild: Yle/Helena von Alfthan Karis,Jenna Nyman

Pojobon Jenna Nymans två-åring har en allvarlig astma som inte går att helt medicinera bort. Hon trodde redan att han inte alls skulle kunna gå på dagis i höst, men efter att ha ringt runt fick hon ett lugnande besked.

Jenna Nyman har en son som är två år och nio månader gammal. Han har haft astma sedan han var bebis.

- På våren med corona fick han inte gå i lekis utan läkarintyg, fastän det är samma symtom som han har haft alla år han har varit här, berättar Nyman.

Under sommaren har han varit hemma, men på måndag (10.8.) ska han börja på dagis igen.

När Jenna Nyman fick stadens nya direktiv inför hösten undrade hon om pojken alls skulle kunna börja på daghemmet till hösten.

Enligt de skriftliga instruktionerna måste barn med astma och allergier ha sin medicinering optimerad så att de är symtomfria.

kvinna i svart sommarklänning
Jenna Nyman trodde först att sonen inte kan gå på dagis med sina astmasymtom. kvinna i svart sommarklänning Bild: Yle/Helena von Alfthan Karis,Jenna Nyman

Trots att sonen får fyra mediciner mot astman går symtomen inte bort helt och hållet.

- Det är lite rinnsnuva och hosta, speciellt vid ansträngning hostar han mera, beskriver Jenna Nyman symtomen.

Jenna Nyman började ringa runt efter att hon fått direktiven.

Hon fick tag på Solveig Lundqvist, som vikarierar stadens chefsläkare under sommaren. Lundqvist har konsulterat med en läkare på HUS och kunde ge Nyman grönt ljus för att föra sin son till dagis.

- Jag blev jättenöjd, säger Nyman om stadens agerande i frågan.

Är man osäker som förälder ska man kontakta hälsovården― Solveig Lundqvist, vikarierande chefsläkare

Men vikarierande chefsläkare Solveig Lundqvist vill betona att alla inte ska skaffa läkarintyg för sina barn. Man kan inte garantera att barnet inte är sjukt följande dag eller följande vecka.

Det är barn med allergi- och astmasymtom som kan få läkarintyg för att kunna gå på dagis.

- En läkare kan bara säga att barnet har den och den diagnosen, och att barnet har en optimerad medicinering för den sjukdomen. Jag vill inte att det ska gå till det att man begär om läkarintyg för minsta lilla, säger Solveig Lundqvist.

Solveig Lundqvist
Solveig Lundqvist är chefsläkare Tove Wides vikarie under sommaren. Solveig Lundqvist Bild: Christoffer Westerlund Raseborg,Västnyland,överläkare för äldrevården

Får barnen nya symtom som snuva eller feber ska de inte komma till dagis.

- Är man osäker som förälder ska man kontakta hälsovården. Med väldigt låg tröskel så testas alla, barn också, säger Solveig Lundqvist, vikarierande chefsläkare i Raseborg.

kvinna i svart sommarklänning
Men måste jag betala fast han stannar hemma? Det undrar Jenna Nyman. kvinna i svart sommarklänning Bild: Yle/Helena von Alfthan Karis,daghemmet labyrinten

Hoppas på att bara behöva betala för de dagar sonen är på dagis

Ett stort bekymmer för Jenna Nyman är kostnaderna för dagis. På våren betalade föräldrarna bara för dagar barnen var närvarande. Hon hoppas samma system kunde komma ifråga under hösten också.

Nyman betalar 289 euro i månaden för dagis.

- Att man betalar bara för dom dagarna som barnen är på lekis skulle vara helt super. Då är kanske tröskeln lägre att ha dem hemma, säger Jenna Nyman.

Porträttbild på Nina Aartokallio.
Nina Aartokallio, chef för småbarnspedagogik. Porträttbild på Nina Aartokallio. Bild: Privat Västnyland,Raseborg,Nina Aartokallio

Chefen för småbarnspedagogik Nina Aartokallio säger att frågan inte ännu kommit under diskussion.

- Nu har det varit sommarpaus och vardagen börjar igen. Vid behov tar vid det upp till diskussion igen och gör ett beslut på nytt gällande dagvårdsavgifterna. Det går via bildningsnämnden den saken, säger Aartokallio.

Aartokallio berättar att läget varit lugnt på daghemmen under sommaren. Fler daghem än vanligt har varit öppna, så grupperna har haft gott om utrymme.

klätterställningar och gungor på dagisgård
Dagisgården vid Labyrinten. klätterställningar och gungor på dagisgård Bild: Yle/Helena von Alfthan lekplatser,daghem,dagisgård

Under hösten måste staden följa med läget och reagera vid behov.

- Fortsättningsvis satsar vi på god hygien, effektiverad städning och att personalen delar ut maten. Alla anvisningar som Utbildningsstyrelsen senast skickat ut tar vi i beaktande i daghemsvardagen, säger chefen för småbarnspedagogik Nina Aartokallio.