Hoppa till huvudinnehåll

Therese Johaug fick se sig slagen av två landsmaninnor i rullskidåkningsklassiker – experten chockad: "Svenskarna kommer att minnas det här"

Therese Johaug ser fundersam ut med hjälm på huvudet och stavar i händerna.
Therese Johaug tycker inte att rullskidåkning hör till hennes styrkor. Therese Johaug ser fundersam ut med hjälm på huvudet och stavar i händerna. Bild: STELLA Pictures/All Over Press Therese Johaug,rullskidåkning

Skiddrottningen Therese Johaug tävlade på rullskidor vid Blinkfestivalen i Sandnes – och fick nöja sig med en tredjeplats på tio kilometer klassiskt. ”Man kan inte tro sina ögon när man läser resultatlistan”, utbrast NRK:s kommentator Jann Post.

På herrarnas 15 kilometer i det klassiska rullskidåkningsevenemanget var vinnaren väntad – Johannes Hösflot Kläbo segrade, med två tiondelars marginal till Håvard Moseby.

Men i damloppet gick segern till Tiril Udnes Weng. Tvåa blev 19-åringen Helene Marie Fossesholm och Johaug fick nöja sig med brons, efter att ha varit tolv sekunder långsammare än vinnaren.

En tredjeplats som inte kommer gå obemärkt förbi bland konkurrenterna, tror NRK:s expert.

– Svenskarna kommer att minnas att det går att slå Johaug på en längre distans, sade expertkommentatorn Torgeir Björn.

– Man kan inte tro sina ögon när man läser resultatlistan, tyckte i sin tur kommentatorn Jann Post.

Rullskidåkning inte Johaugs styrka

Vinnaren Weng tyckte att banan gynnade sprintåkare. Superlöftet Fossesholm tonade ned resultatets betydelse.

– Bara vintern har betydelse, och där har Therese visat att hon är bättre än någon annan. Det här var bara ett steg mot den kommande säsongen, sade 19-åringen.

Också Johaug själv ville avdramatisera resultatet.

– Det är helt annat att tävla i Beitostölen på skidor. Det är möjligt att någon är bättre än mig där, men jag säger inte att jag är i mitt bästa skick där heller.

– Men jag tycker inte att rullskidåkning hör till mina starka sidor, kommenterade skidstjärnan för NRK.