Hoppa till huvudinnehåll

Viltplanerare påminner om begränsningar när jaktsäsong på gäss inleds tidigare: “Inte var det meningen att mata gässen för att skjuta massor av dem”

merihanhi
Grågåsen mår bra i Finland. merihanhi Bild: Yle / Risto Salovaara grågås

Jaktsäsongen på ringduva och gäss inleds 10.8. Fram till den tjugonde augusti råder ändå vissa begränsningar av jakten på gäss, men på det stora hela mår gåsen bra i Finland.

I många år har jakten på ringduva, vars startskott ljuder den tionde augusti, utgjort den klassiska inledningen av säsongen.

Därefter har and- och gåsjakten kommit igång den tjugonde augusti. Men sedan några år tillbaka har jakt på gäss tillåtits från och med samma datum som ringduvejakten inleds, dock med vissa förbehåll.
Lockbeten får inte användas och kvoten är två gäss i dygnet för varje jägare.

- Inte var det ju meningen att man skulle mata gässen för att skjuta massor av dem, poängen var att motverka skador, säger Jörgen Hermansson, viltplanerare på Finlands viltcentral, och beklagar sig sig över att ett visst missbruk skett efter att man började tidigarelägga jakten.

Orsaken till att jakten tidigarelades var att gässen kan äta grödor och därmed förorsaka skador.

- Tanken var att man ska kunna skjuta några gäss här och där och få till stånd en skrämseleffekt.

Fler gäss ska skjutas i Europa

Det är främst unga vuxna gäss som stiger upp på åkrarna, medan årets ungar och deras föräldrar håller sig till kusten och sjöarna. Tar man livet av för många av de gäss som ska häcka nästa och därpå följande sommar, inverkar det negativt på stammen, berättar Hermansson.

En annan orsak till att kvoter och förbud mot lockbeten införts är att grågåsstammen, som vuxit sig stor i Europa, kommer att minskas genom jakt.

Det kan innebära att finländska flyttande gäss skjuts i Europa, och därför är det på sin plats med vissa begränsningar.

Hermansson poängterar ändå att gåsstammen i Finland mår bra.

- På det stora hela går det jättebra för grågåsen i Finland så det är absolut ingen panik. Men nu handlar det om att det finns kunskap och en aning osäkerhet, så man vill bromsa medan det finns möjlighet till det.