Hoppa till huvudinnehåll

Båtsportsordförande om Hangöolyckan: "Tävling är alltid tävling – det kan hända många saker, men det gäller att minimera risken"

Båtolycka på Poker run i Hangö 2020.
Ett barn i lågstadieåldern dog i samband med en olycka under Poker Run i Hangö. Båtolycka på Poker run i Hangö 2020. Bild: Kirsi Larkiala Hangö,Poker run

Poker Run i Hangö fick ett abrupt och dystert avslut under helgen då en båtolycka krävde ett liv. Man ska alltid vara förberedd på att något kan hända, säger Jan Jansson som är ordförande för föreningen Segling och Båtsport i Finland.

Jansson berättar att han fick vetskap om den tragiska olyckan tidigt under lördagen och har följt med händelsen sedan dess.

– Det är mycket tragiskt att sådana här olyckor sker. Jag kan inte kommentera hur och vad som skett eftersom jag inte är insatt, men allt som händer i båtlivet påverkar ju oss på något sätt.

Han säger att arrangörer för den här typen av evenemang måste se till att tillräckligt långa säkerhetsavstånd hålls och att man alltid är förberedd på att något kan hända.

– Jag är säker på att arrangörerna haft sina säkerhetstillstånd, men någonstans har något skett som gjort att det här har hänt och det är tragiskt.

"Det gäller att minimera risken"

Han känner inte till hur säkerheten skötts i Hangöfallet, vilket också är något som utreds av Olycksutredningscentralen som bäst.

– När det gäller våra egna regler har vi strikta säkerhetsdirektiv. Vi stänger av hela vattenområdet totalt. Det är en stor, men viktig, sak att stänga ner vattenområdet till 100 procent.

Han säger att det är bra att ha ambulans på plats på stranden som kan vårda tävlande och åskådare om det så behövs.

Skärmdump av Jan Jansson.
Jan Jansson intervjuades i tv-nytt. Skärmdump av Jan Jansson. Bild: Skärmdump / Yle båtsport,Jan "Janne" Jansson

Är det säkrare att ha evenemang där publiken inte får vara nära tävlingsbåtarna?

– Det är säkert så. Överraskande många olycksfall sker på vattnet. Om det kommer vågor kan båtens riktning ändra och det behövs stora toleranser i säkerhetsavstånden.

Går det att garantera 100 procents säkerhet i och med att båtarna färdas i hög hastighet?

– Tävling är alltid tävling – det kan hända många saker, men det gäller att minimera risken och se till att man har säkerhet på plats om något händer.

"Alla olyckor är onödiga"

Säkerhetsavstånd är alltså a och o i fråga om tävlingar och evenemang som det här.

– Åskådare ska hålla sig på ett tryggt avstånd. Båtarna åker fort – upp till 50–60 knop. På en sekund kör de 50 meter.

Han säger att miljön på vattnet blivit tryggare, bland annat tack vare den nya sjöfartslagen som trädde i kraft i juni.

– Det har blivit bättre. I år har båtlivet varit livligare på grund av covid-19 och det är bra att inte hänt mer än vad som hänt. Men alla olyckor är onödiga.

Läs också