Hoppa till huvudinnehåll

Den här gången gick namnbytet som på räls – beslutsfattare firade Jakobstad-Pedersöre tågstation

Vd Rolf Jansson på VR och justitieminister Anna-Maja Henriksson hälsar på varandra på Jakobstad-Pedersöre tågstation.
Vd Rolf Jansson på VR hälsar på justitieminister Anna-Maja Henriksson. Kommunikationsminister Timo Harakka ser på. Vd Rolf Jansson på VR och justitieminister Anna-Maja Henriksson hälsar på varandra på Jakobstad-Pedersöre tågstation. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Bennäs,Pedersöre,järnvägsstationer,järnvägar,henriksson

I mars gjorde kommunerna i Jakobstadsregionen en gemensam framställan om att Bennäs station ska byta namn. Namnet har diskuterats i många år och den här gången föll allt på plats.

– Det gick som på räls, sa samarbetsnämndens ordförande (och Larsmos kommundirektör) Gun Kapténs då regionens beslutsfattare firade namnfest vid stationen som nu alltså heter Jakobstad-Pedersöre.

Kommunikationsminister Timo Harakka (SDP), säger att han är väldigt glad att den förändring som regionen så länge har önskat nu blivit verklighet.

– Det här är en viktig dag för alla Jakobstadsbor och Pedersörebor, till och med för hela landet. För man har inte riktigt vetat hur man tar sig till Jakobstad med tåg. Men nu är det klarare, säger Harakka.

Man med kostym står på järnvägsstation.
Man har inte riktigt vetat hur man tar sig till Jakobstad med tåg. Men nu är det klarare, säger kommunikationsminister Timo Harakka (SDP) som var på plats för firandet. Man med kostym står på järnvägsstation. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Bennäs,järnvägsstationer,Pedersöre,harakka

– Ofta handlar det om vilja och nu har den viljan infunnit sig hos alla parter, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP).

Henriksson säger att redan innan mars hade hon och Harakka nått en samsyn på ärendet och i mars var det kommunernas tur att ta ställning och fundera på namnet.

Beslutsfattarna demonstrerade först och firade nu

Henriksson minns att redan för 20 år sedan stod regionens beslutsfattare och demonstrerade på perrongen medan tågen susade förbi stationen.

Den gången handlade det om att man ville att Pendolinotågen skulle börja stanna vid stationen, vilket de började 2006.

Och nu senast, i början av året, handlade kampen om att få eftermiddagståget att stanna vid stationen.

Det lyckades också och Henriksson tror att namnbytet nu ökar både medvetenheten om och synligheten för regionen.

– Det här är en glädjens dag. Träget arbete ger resultat. Det är hela regionens station vi hyllar i dag.

Tågpassagerare som stiger av tåget vid Jakobstad-Pedersöre station.
Tågpassagerare som stiger av tåget vid Jakobstad-Pedersöre station. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Pedersöre,Jakobstad,tåg,järnvägsstationer,VR-Group ,Jakobstad-Pedersöre tågstation

Kommundirektör Stefan Svenfors i Pedersöre är inne på samma linje.

– Det ger en tydligare beskrivning av vart man kommer. Det har varit många krokar, men nu har vi kommit så här långt och det känns bra.

Också övriga kommuner i regionen står eniga bakom namnbytet.

En kvinna och man som är festklädda.
Gun Kapténs och Stefan Svenfors säger att lobbandet för stationen fortsätter också framöver. En kvinna och man som är festklädda. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Pedersöre,Larsmo,kapténs

– Grannarna är också nöjda. Vi har behandlat frågan flera gånger i samarbetsnämnden under årens lopp. Vi var kanske inte riktigt eniga i början för kanske 15 år sedan. På senare tid har vi varit eniga, men då har det varit svårt att få med Trafikledsverket. Men nu var alla eniga och då gick det snabbt, säger Gun Kapténs som är kommundirektör i Larsmo.

"Inte så stor skillnad vad stationen heter om inga tåg stannar här"

Lobbningen för att få fler tåg att stanna vid stationen är något som kommer att pågå också framöver.

– Vi lyfter fram det här i dag också. Alltid när VR ser över sina tidtabeller följer vi noga med. Det är inte så stor skillnad vad stationen heter om inga tåg stannar här. Men vi har fått förbättringar till stånd, det är vi jättenöjda med och vi har haft ett bra samarbete med VR och Trafikledsverket, säger Svenfors.

Jag tror också att framtidens vision borde vara dubbelspår hela vägen från Helsingfors till Uleåborg för ännu smidigare trafik― Anna-Maja Henriksson (SFP)

Henriksson tror att antalet passagerare vid Jakobstad-Pedersöre tågstation kommer att öka.

– Jag tror att människor i dag vill åka klimatsmart. Man vill röra sig snabbt och jag tror också att framtidens vision borde vara dubbelspår hela vägen från Helsingfors till Uleåborg för ännu smidigare trafik och flera tåg som kunde betjäna invånare i stora delar av landet.

Läs också