Hoppa till huvudinnehåll

Emil Ruusuvuori gör sin grand slam-debut i US Open under speciella omständigheter: "Hoppas alla hålls friska och turneringen kan spelas"

Emil Ruusuvuori
Emil Ruusuvuori gör sin grand slam-debut i USA. Emil Ruusuvuori Bild: Esa Fills / Yle Emil Ruusuvuori,tennis,tennisspelare

När tränaren frågade om jag är beredd att åka så tvekade jag inte en sekund, säger Finlands tennisetta Emil Ruusuvuori. Väl framme i New York väntar en tennisbubbla av sällan skådat slag.

Ursprungligen skulle Emil Ruusuvuori göra sin grand slam-debut i juni i Franska mästerskapen, men turneringen flyttades som bekant fram till hösten. Nu hoppas 21-åringen att debuten äntligen ska bli av.

Ruusuvuori inleder i USA med att kvala till Cincinnati Masters, som på grund av coronapandemin har flyttats till New York och Billie Jean King Tennis Center, där US Open inleds den 31 augusti. Bägge turneringarna spelas utan publik.

Fortfarande råder en viss osäkerhet kring om turneringen ska bli av. Flera stora namn har också tackat nej, bland dem Rafael Nadal och knäopererade Roger Federer.

Blandade känslor inför debuten

Det är med blandade känslor som Ruusuvuori tar sig an nästa steg i karriären. Å ena sidan är det häftigt att få göra grand slam-debut, å andra sidan innebär allt resande en risk. När man väl är framme i bubblan litar Ruusuvuori på att det är tryggt.

Spelarna har fått klara direktiv. De får endast röra sig mellan hotellet och banorna och där ska man inte heller hänga i onödan.

– Bryter man mot reglerna blir man utslängd från turneringen direkt, så det gäller att hålla sig i skinnet, konstaterar Ruusuvuori i en intervju för Yle Urheilu.

Tränar med norsk toppspelare

Ruusuvuori har under de närmaste dagarna möjlighet att finslipa formen tillsammans med jämngamla norrmannen Casper Ruud. Ruud, som ligger på plats nummer 36 på världsrankingen, kom till Finland för några dagar för att möta Ruusuvuori, rankad som nummer 101.

Ruusuvuori och Ruud lärde känna varandra när de i slutet av förra året tränade i Rafael Nadals akademi. Ruusuvuoris tränare Frederico Ricci och Ruuds pappa har hållit tät kontakt under en längre tid och efter att ha tränat 4–5 månader enbart i Norge valde Ruud att åka till Finland.

– Emil är en kul kille och han har utvecklats mycket som spelare, säger Ruud. Och dessutom är Finland ett tryggt land med tanke på coronaviruset.

Också Ruud litar på arrangören i USA.

– Vi har så mycket regler att det borde vara tryggt. Det gäller bara att ta reglerna på allvar.