Hoppa till huvudinnehåll

Floridas general manager får gå och Aleksi Heponiemi hyrs ut till allsvenska MODO: "Han är lite av en artist"

Arkivbild på Dale Tallon till vänster. Aleksi Heponiemi till höger.
Arkivbild på Dale Tallon till vänster. Aleksi Heponiemi till höger. Arkivbild på Dale Tallon till vänster. Aleksi Heponiemi till höger. Bild: All Over Press Aleksi Heponiemi,Dale Tallon

Ishockeyklubben Florida imponerade inte på någon i NHL-omstarten. Laget förlorade med 1–3 i segrar mot New York Islanders och fick snabbt sätta punkt för säsongen. Nu får den rutinerade klubbchefen Dale Tallon gå. Dessutom har klubben bestämt sig för att hyra ut sin hala anfallare Aleksi Heponiemi till den svenska klubben MODO.

General manager Dale Tallon är ett bekant namn för många som följer NHL. Den 69 år gamla klubbchefen har i tio år styrt och ställt i Florida.

Han var general manager för Chicago mellan år 2005 och 2009 och har fått beröm för att ha varit med om att snickra ihop delar av den stomme som vann Stanley Cup 2010, 2013 och 2015.

Tallons kontrakt med Florida löper ut efter säsongen och klubben meddelar nu att man har enats om att det inte blir någon fortsättning.

– Under det senaste årtiondet har Dale höjt lagets profil, lockat nyckelspelare till södra Florida och tagit med sig karaktär och klass till vår klubb, säger ägaren Vincent Viola på NHL:s webbplats.

– Då vi köpte Panthers 2013 gjorde vi det med en klar målsättning – att vinna Stanley Cup. Vårt försök har inte burit frukt. Nu börjar vi leta efter en ny general manager.

Florida meddelar att man rekryterar externt.

Blygsam framgång

Under de 20 senaste åren har klubben endast gått till det egentliga slutspelet två gånger: 2012 och 2016.

Det har snackats om att Floridaägarna skulle ha bestämt sig för att skära i lönekostnaderna inför nästa säsong i ett försök att förbättra lönsamheten. Därför ryktas det om att de tongivande anfallarna Mike Hoffman och Jevgenij Dadonov, som sitter på utgående kontrakt, inte skulle ha någon framtid i klubben.

Tallon har tecknat många tunga och långa kontrakt med spelare som har haft svårt att leva upp till förväntningarna. Förra sommaren fick målvakten Sergej Bobrovskij ett sjuårigt 70 miljoners kontrakt och backen Anton Strålman ett treårigt avtal värt 16,5 miljoner dollar.

Florida hade kontrakt med hela sex blåvita anfallare: Aleksander Barkov (kontrakt till 2021–22), Erik Haula (utgående kontrakt), Aleksi Saarela (utgående kontrakt), Aleksi Heponiemi (2021-22), Henrik Borgström (utgående kontrakt) och Eetu Luostarinen (2021–22).

Klubben sitter fortsättningsvis på Borgströms och Saarelas NHL-rättigheter.

Heponiemi till Sverige

Den 21-årige anfallaren Aleksi Heponiemi tecknade för ett år sedan ett rookiekontrakt med Florida. Efter att säsongen 2018–19 noterats för hela 46 poäng på 50 matcher i FM-ligalaget Kärpät, blev det i AHL-laget Springfield bara blygsamma 14 poäng på 49 matcher.

– Jag hade en tuff första säsong i AHL där jag behövde tid på mig för att utvecklas för den typen av spel, säger Heponiemi på MODO:s webbplats.

Han ska nu nämligen få visa vad han går för på svensk is. Det blir ändå inte SHL-spel, utan Heponiemi är alltså klar för MODO i Hockeyallsvenskan.

Finlands förstakedja med Aleksi Heponiemi och Rasmus Kupari kom i gång med besked mot Schweiz.
Aleksi Heponiemi (till vänster) var med i laget som vann JVM-guld 2019. Finlands förstakedja med Aleksi Heponiemi och Rasmus Kupari kom i gång med besked mot Schweiz. Bild: Christian J. Stewart / All Over Press Finland Aleksi Heponiemi

Det handlar om ett hyreskontrakt som ger Heponiemi möjligheten att återvända till USA senare under säsongen.

– Nu är situationen som den är i hela världen där ingen riktigt vet vad som kommer att hända. Jag är redo för MODO Hockey, men om det blir ett camp och en säsong i AHL får vi se när tiden kommer.

Att finländaren Ville Nieminen tar över som tränare bidrog till Heponiemis beslut.

– Jag vet inte så mycket om MODO Hockey förutom att klubben är känd för sitt juniorprogram och får fram väldigt många duktiga hockeyspelare. Att Ville Nieminen är huvudtränare var självklart även en positiv bidragande faktor till att jag valde MODO, säger Heponiemi.

MODO meddelade också om två andra nyförvärv. Backen Jesper Lindgren, med ett förflutet i HPK, hyrs från Toronto. Centern Aaron Gagnon, som var en tongivande anfallare i Lukko mellan 2013 och 2017, ansluter i sin tur på ett ettårskontrakt från schweiziska SCL Tigers.