Hoppa till huvudinnehåll

Grankullabor oroliga över mera våld och hot: "Det gick så långt att familjen måste resa bort en vecka"

Grankulla skejtpark
Skejtparken i Grankulla har varit scen för mycket av oroligheterna. Grankulla skejtpark Bild: Nadine Nousiainen / Yle Grankulla,graffiti

Grankullaborna är bekymrade över oroligheterna, våldet och mobbningen som ökat bland stadens unga. Efter att Lottas dotter blev hotad i skejtparken och ett ungdomsgäng började följa hennes familj beslöt familjen sig för att åka bort en vecka.

Lotta heter i verkligheten något annat, men namnet har ändrats för att skydda hennes och barnets identitet då ämnet är av känslig karaktär.

- Vi har varit med om hotfulla situationer då äldre barn använt våld för att försöka få de yngre barnen bort från skejtrampen, säger Lotta.

Lottas dotter har åkt skejtboard sedan hon var liten och besöker parken flera gånger i veckan för att öva in nya trick. De äldre barnen har ändå visat väldigt tydligt att yngre barn inte är välkomna.

- De sade åt mig att de inte tar hänsyn till de yngre barnen, utan kör över dem om de är i parken samtidigt. Om någon kör över min dotter som är under en meter lång kan vad som helst hända, suckar Lotta.

Lotta pratade med de äldre barnen om hur de beter sig. Men i stället för att ta åt sig, började de förfölja hennes familj.

- Allt blev så ångestfyllt att vi åkte iväg i en vecka för att låta situationen lugna ner sig. Jag blev väldigt orolig, berättar Lotta.

De flest har sagt att de bär på ett eggvapen som självförsvar. Det är ett väldigt oroväckande fenomen― Hannu Väänänen, kommissarie vid Västra Nylands polisinrättning

Det är inte bara hot och knuffar som sker i parken. För ett par veckor sedan hotade två barn, i åldern 12-13 år, två yngre barn med kniv.

Också det här skedde i skejtparken.

De två äldre barnen hade som mål att rota i de andra barnens väskor. I den ena hittade de 1 euro och 20 cent. När turen kom till den andra väskan drog offret väskan till sig, varpå de äldre barnen drog fram en kniv som de hotade offren med.

Västra Nylands polisinrättning har varit i kontakt både med barnens föräldrar och med socialtjänsterna.

Kommissarie Hannu Väänänen vid Västra Nylands polisinrättning påpekar ändå att Grankulla inte sticker ut i statistiken då det kommer till våld och stöld bland ungdomar.

Men Väänänen har lagt märke till en oroväckande trend. Användningen av eggvapen bland ungdomar i alla kommuner i huvudstadsregionen har ökat under de senaste åren.

-Vi lade märke till att användningen har ökat i Esbo under de två senaste åren och nu börjar vi lägga märke till samma problem i Grankulla, fortsätter han.

- De flesta säger att de bär på ett eggvapen i självförsvar. Det är ett väldigt oroväckande fenomen, fortsätter han.

Ungdomsarbetarna i Grankulla anser inte att det är stökigare än vanligt

Invånarna vill ha gatupatruller

Det är inte första gången det uppstår farliga situationer i Grankulla, berättar invånaren Taru Hytönen. I fjol eskalerade situationen så långt att invånarna var redo att bege sig ut på gatorna i form av gatupatruller.

Hytönen har också lagt märke till att det på sistone blivit allt mer livligt bland barn och unga i Grankulla. Idén om en gatupatrull har bubblat under ytan redan länge.

- Vi anser att det borde finnas mer vuxna i gatubilden, vilket skulle kunna sätta stopp för ungdomens problematiska beteende, säger Hytönen.

Mobbningen, våldet och rånet i skejtparken är bara enstaka fall bland många liknande. I fjol rapporterade Yle Huvudstadsregionen att polisens statistik visar att antalet fall av misshandel som begås av unga under 15 år har ökat i både Esbo och Grankulla.

I oktober i fjol fick polisen in
flera anmälningar och ungdomsgäng som hotade med våld i syfte att stjäla av andra ungdomar både i Esbo och Grankulla.

- Skejtparken har varit ett diskussionsämne bland invånarna redan länge. Problemen kommer och går i vågor, men skejtparken verkar vara ett problemområde, säger Hytönen.

Gatupatrullerna har ändå inte sett dagens ljus ännu. Enligt Hytönen lyfts det upp varje gång oroligheterna eskalerar, men inget konkret har ännu hänt.

- Det är många som har ställt upp som frivilliga för att till exempel gå ett varv runt kvarteret med hunden och hålla ett öga på vad som försiggår. Det viktigaste skulle vara att vi vuxna är ute på gatorna så att de unga också lägger märke till oss, säger hon.

Hon poängterar att det ändå inte är på invånarnas ansvar att agera väktare eller ungdomsarbetare.

- Den delen lämnar vi åt staden att ta hand om, men det här är vårt sätt att ta saken i egna händer.

Hytönen har också kontaktat staden ett antal gånger och är positivt inställd till att staden följer med invånarnas diskussioner på sociala medier.

Både ungdomsarbetare och polisen har sökt sig allt oftare till skejtparken.

Varför just skejtparken?

Hur kommer det sig att just skejtparken är ett problemområde? Och varför har ingen tagit tag i det, om det har varit klart både för polisen och staden att det är oroligt just där?

Exakt vad som ligger bakom att ungdomarna tar till våld allt oftare är svårt att säga, menar kommissarie Väänänen. Problemområden bildas lätt på ställen där ungdomarna anser att det är lätt att komma undan de vuxnas vakande öga.

- Ungdomarna rör sig i skejtparken också utöver skejtandet. De samlas där för att träffa vänner och bekanta, säger Grankullabon Taru Hytönen.

- Dessutom ligger parken lite vid sidan om och de unga vet att vuxna inte rör sig så mycket i området. De tänker att de kan hålla på med lite vad som helst och komma undan med det, fortsätter hon.

Poliskommissarie i blå uniform.
Kommissarie Hannu Väänänen berättar att han lagt märke till en sorts gangsterattityd bland ungdomarna. Det innebär både klädstil, talesätt och förhållningssätt till auktoriteter, menar han. Poliskommissarie i blå uniform. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn Polis,poliser,Esbo,Hannu Väänänen

Enligt kommissarie Väänänen har polisen patrullerat allt mer i området. Men vad krävs för att sätta stopp på det våldsamma beteendet?

Väänänen har ingen exakt strategi, men det här fallet påminner honom om ett tidigare problemområde i Esbo.

Han vill inte peka ut området det rör sig om, eftersom polisen jobbat länge med att reda ut problemen.

- Vi ringde upp barnens föräldrar och frågade om de vet var deras barn håller hus. Det kom fram att en stor del hade helt fel information om var deras barn rör sig. Ganska snabbt kom vi fram till att det bara var en handfull av barnen som verkligen stod bakom oroligheterna och att resten bara blivit meddragna, säger Väänänen.

- Jag tror att ett liknande problem ligger bakom oroligheterna i Grankulla. Vi utreder nu vad vi kan göra för att lösa det här, fortsätter han.

Väänänen lyfter också upp föräldrarnas ansvar för sina barn.

- Tillbringa tid med ditt barn. Det är viktigt att barnet har en vuxen i sitt liv och när en vuxen tillbringar tid med sitt barn är barnet mindre utsatt för dåligt inflytande.

- Vi ska ändå komma ihåg att den största delen av barnen har det bra och mår bra. Det hör till att barn för oljud, samlas och åker omkring med sina mopeder, men när det går över gränsen måste vi lägga oss i, summerar Väänänen.

Artikeln är uppdaterad 10.8.2020 klockan 13.08 med intervjun tillsammans med ungdomsarbetaren Jens Almark.