Hoppa till huvudinnehåll

Jättebåge av diskuskastaren Daniel Ståhl – efter protest godkändes kastet: "Jag kände inte alls att jag var på kanten"

Den 1 augusti tävlade Daniel Ståhl i Kuortane.
Den 1 augusti tävlade Daniel Ståhl i Kuortane. Den 1 augusti tävlade Daniel Ståhl i Kuortane. Bild: Timo Aalto / Lehtikuva Daniel Ståhl

I början av säsongen kämpade den svenska diskuskastaren Daniel Ståhl med formen men nu har det lossnat. I Sollentuna mätte Ståhls kast 71,37 meter och det är hans näst längsta båge i karriären. På tisdagskvällen ska Ståhl tävla i Åbo då han är en av Paavo Nurmi Games stora stjärnor.

På måndagskvällen vässade Daniel Ståhl formen på hemmaplan i Sollentuna. Det gick minst sagt hyfsat. Ståhls längsta kast mätte hela 71,37 – nytt världsårsbästa – och det är hans näst bästa notering i karriären.

– Det är bra tryck. Ett väldigt lugnt kast, sa Ståhl till SVT.

Se kastet på SVT:s webbplats.

Först flaggades det för övertramp men Ståhl tyckte annorlunda och invändningen bar frukt.

– Jag kände inte alls att jag var på kanten. Jag protesterade helt enkelt och avvaktade svar. Det blev godkänt.

Det personliga rekordet, och samtidigt också svenska rekordet, lyder 71,86 och är ett drygt år gammalt. Världsrekordet 74,08 är över 34 år gammalt och står i östtysken Jürgen Schults namn.

På tisdagskvällen kastar Ståhl i Paavo Nurmi Games i Åbo. Herrarnas diskustävling börjar klockan 19.55. Yle sänder från Åbo mellan klockan 18.00 och 21.00. Janne Isaksson refererar på svenska.