Hoppa till huvudinnehåll

Mikaela Shiffrin vet inte om hon får tävla i Europa i år – medger att hon också måste komma över mentala hinder: ”De älskade att inte ha mig där”

Mikaela Shiffrin.
Mikaela Shiffrin. Mikaela Shiffrin. Bild: Christian Bruna / EPA-EFE / All Over Press Mikaela Shiffrin

Amerikanskan Mikaela Shiffrin gick mot en klar seger i den alpina världscupen 2019/20. Sen däckades hon av en personlig tragedi. Nu är frågan om hon kommer att kunna tävla alls då världscupen igen kör igång i höst.

Coronaviruspandemin har varit utmanande för idrottsvärlden. För alpinåkarnas del innebar viruset att världscupsfinalen i Cortina d’Ampezzo blåstes av.

Samtidigt försvann också Mikaela Shiffrins chanser att vinna den tredje totala världscupstiteln på raken. Hon tappade sin överlägsna ledning tidigare under vintern, då hon stannade hemma för att sörja sin pappas död.

Hemma är hon fortfarande. USA har drabbats hårdast av coronaviruspandemin och restriktionerna har satt käppar i hjulen för alpinåkarnas sommarträningar.

– Men för mig har det här varit det enda sättet att få tillbaka lite kontroll över mitt eget liv, berättar Shiffrin i en lång intervju med sajten SkiRacing.com.

På grund av coronavirusläget i USA har flera länder i Europa stoppat alla resenärer från landet. Det återstår ännu två månader tills världscupen enligt planerna ska köra igång i österrikiska Sölden – men det står allt annat än klart om Shiffrin kommer att kunna delta då.

"Kanske jag inte borde återvända?"

Även om reglerna skulle luckras upp för idrottare och tränare har Shiffrin nämligen inte ett giltigt pass längre. Enligt sajten har Shiffrin till och med vädjat till USA:s olympiska kommitté för att få hjälp då myndigheterna inte verkar kunna bistå henne med ett nytt.

Men de byråkratiska problemen är inte det som oroar Shiffrin mest. Det största hindret för att kunna tävla i år hittas mellan öronen.

– Jag ledde den totala världscupen. Som så många andra saker i livet hade jag det nästan i mina händer. Saker jag verkligen eftertraktade innan jag miste den viktigaste personen i mitt liv, säger Shiffrin.

– Resten av världen fortsatte ändå som normalt. De fortsatte tävla, firade sina segrar. Talade om hur spännande det var att kunna tävla om världscupstiteln. Allt jag kunde tänka på då var att de faktiskt älskar att inte ha mig där. Att jag kanske inte borde återvända då ingen vill ha mig där?

– Det är mentala hinder som det där som jag måste ta mig över. Det handlar inte om mig. Och hämndlystna tankar som det där måste jag hålla så långt borta som bara möjligt, säger Shiffrin.