Hoppa till huvudinnehåll

Mikko Koivu har inte fattat beslut om karriärens fortsättning – utesluter inte comeback i TPS: ”Ska snacka med Saku också”

Mikko Koivu.
Mikko Koivu. Mikko Koivu. Bild: icon Sportswire / All Over Press Mikko Koivu

Efter 15 år i NHL kan karriären i Nordamerika vara över. Mikko Koivu fick se sitt Minnesota Wild åka ut mot Vancouver Canucks i NHL-slutspelet och blev samtidigt kontraktslös. Det är ännu för tidigt att säga något, berättar han för The Athletic.

1028 matcher och 709 poäng har Mikko Koivu stått för i NHL sen han draftades som sexa av Minnesota Wild sommaren 2001. Nu återstår endast frågan om det blir fler.

Den 37-årige lagkaptenen fick se sin roll minska betydligt under den gångna säsongen och var i praktiken fjärdecenter för sitt älskade Wild.

Koivus kontrakt tog slut då Wild åkte ut mot Vancouver Canucks i fyra matcher i play in-omgången och nu kunde han åtminstone i teorin vara fri att byta klubb. Men han har inte ännu bestämt sig om han vill fortsätta spela.

– Det är självklart ett beslut jag måste ta i något skede, men det är inte rätt tidpunkt nu, säger Koivu i en intervju för The Athletic (bakom betalmur).

– Det är ännu för tidigt för att fatta beslut om ... ja, resten av mitt liv egentligen. Jag måste vara väldigt försiktig. Det är ett på tok för stort beslut att fatta så här snabbt efter att säsongen tagit slut, fortsätter han.

Inga diskussioner med Minnesota

Ifall han skulle välja att stanna i Minnesota är väntevärdet åtminstone att lönen sjunker rejält från 5,5 miljoner amerikanska dollar han i snitt tjänat under sitt senaste kontrakt. Men faktum är att Koivu inte ens vet om Wild vill att han ska stanna.

Minnesota-klubben har de senaste åren sänt signaler om att man börjar ladda om för en ombyggnad av truppen. Bland annat sålde man i fjol Mikael Granlund till Nashville för den yngre Kevin Fiala.

– Jag har inte snackat med Billy (Bill Guerin, Minnesotas klubbchef reds.anm), medger Koivu.

– De är inte heller redo att fatta sitt beslut så här tidigt, då slutspelet fortfarande pågår. Det är mycket osäkerhet i luften för alla lag. Men det är en självklarhet att det påverkar min framtid också. Jag baserar mitt beslut på deras vilja att förlänga, fortsätter han.

Tillbaka till Åbo? "Har inget svar ännu"

Egentligen borde Koivus säsong ha varit över redan. I februari opererades Koivus knä och väntevärdet var att han skulle missa vårens matcher.

Men på grund av, eller tack vare coronaviruspandemin i Koivus fall kunde han återvända i tid till de viktiga matcherna. Nu säger han att han känner sig fysiskt redo att fortsätta spela.

– Men jag måste tala om läget med min familj och jag ska snacka med Saku också. Han har varit med om det här. Han känner mig väl och kan hjälpa mig. I slutändan är det förstås mitt beslut, säger Koivu.

Saku Koivu.
Saku Koivu. Saku Koivu. Bild: Yle / Mattias Simonsen Saku Koivu

Saku Koivu jobbar för tillfället för brorsornas fostrarförening TPS. Koivu sticker inte heller under stol med att en comeback i den inhemska ishockeyligan är möjlig.

– Jag är så till vida lyckligt skattad att jag har många alternativ på bordet, inte bara som spelare eller ens inom ishockeyn. Jag har ändå inget svar ännu, säger Koivu.

Läs också