Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Osäker höst för gulisar vid universitet och högskolor – och tre andra nyheter att ha koll på i dag

En gul flagga med Åbo Akademis logo.
Många studerande börjar studera vid universitet och högskolor, men får se framemot en höst som ser annorlunda ut. En gul flagga med Åbo Akademis logo. Bild: Arash Matin Åbo Akademi

Här är fyra nyheter att ha koll på den här måndagsmorgonen.

Vem betalar för ansiktsskydd i kollektivtrafiken?

Debatten kring ansiktsskydd har gått het under den senaste tiden. Åbo blev i fredags första staden i landet som rekommenderar ansiktsskydd i stadsbussarna då skolorna börjar. Men vem är det egentligen som ska betala för ansiktsskydd som används under en arbetsresa?

De experter som Svenska Yle har talat med är överens om att ansvaret ligger hos den anställda.

Arbetsmiljöexpert Erika Kähärä vid servicefacket PAM säger att arbetsgivaren inte har en skyldighet att skaffa ansiktsskydd åt de anställda om inte användningen av kollektivtrafik hör till arbetsuppgifterna.

Experterna ser det ändå som en möjlighet att staten kunde stå för en del av kostnaderna.

"Gulisar" vid universitet och högskolor osäkra inför hösten

Om några veckor inleder många sina studier vid universitet och högskolor. Det är fortsättningsvis inte helt klart hur hösten kommer se ut. Hur kommer undervisningen att ordnas? är en av de största frågorna.

Det som är säkert är att det blir en annorlunda höst.

Kollage av tre personer.
Victor, Wilma och Ina börjar studera i höst. Kollage av tre personer. Bild: Emil Storgårds / Thea Nordling / Michaela Fagerudd personporträtt

Victor Eriksson från Lovisa, Wilma Hindersson från Ekenäs och Ina Pajunen från Terjärv inleder sina studier i höst.

De funderar bland annat på om de skaffat lägenhet i studiestaden i onödan om alla studier är på distans och hur man ska lära känna sina studiekompisar.

Fina möjligheter för Nokia i utveckling av 5G-nätverk

Framtiden för 5G-nätverket ser ljus ut, säger forskare. Huaweis politiska motgångar i USA öppnar dörrar för finländska Nokia att dominera marknaden i utvecklandet av nätverket.

Flera experter anser att den som lyckas skapa ett försprång inom teknologisk utveckling och mjukvara också kommer att dra det längre strået i fråga om världspolitisk dominans på sikt.

Fyra metalldosor fästa på en 5G-mast.
För första gången är nu ett kinesiskt bolag, Huawei, med och skapar den nödvändiga teknologin för att nätverken ska fungera. Fyra metalldosor fästa på en 5G-mast. Bild: /All Over Press 5G,informationsteknik

Nokia har goda möjligheter att utmana Huawei på marknaden, men de måste bedöma vilka konsekvenser det här skulle ha för bolagets förutsättningar att fungera på den kinesiska marknaden.

En av de främsta demokratiaktivisterna i Hongkong har gripits

Polisen i Hongkong har gripit sju personer med stöd av nya, stränga säkerhetslagar. Bland de gripna finns mediemogulen Jimmy Lai som hör till Hongkongs mest kända demokratiaktivister. Lais bolag säger att han greps misstänkt för samröre med utländska makter.

Han äger Apple Daily – den största tidningen som har stött demokratiaktivisterna och demonstrationerna mot Kina och stadens ledning.

Mediemogulen Jimmy Lai är en av Hongkongs mest kända antikinesiska demokratiaktivister.
Jimmy Lai. Mediemogulen Jimmy Lai är en av Hongkongs mest kända antikinesiska demokratiaktivister. Bild: /All Over Press Hongkong,Kina,Jimmy Lai

Kina har redan skjutit fram det planerade parlamentsvalet i september i Hongkong med ett år och minst 15 andra andra aktivister har gripits under de senaste veckorna.

På söndagen krävde Storbritannien, USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland att det uppskjutna valet hålls så snabbt som möjligt.

Dagens väder

Svalare luft strömmar norrifrån till Finland. I norr och öster är vädret molnigare samt ostadigt, i söder och väster är det tämligen varmt och soligt.

Det är mellan 16 och 22 grader i söder och landets mellersta delar. I sydväst kan det vara något varmare. Mest måttlig vind omkring nord.

I norr är det mellan 12 och 18 grader, måttlig vind omkring nord.