Hoppa till huvudinnehåll

Norsk kommun stänger ner - ledande politiker: Det var för tidigt att öppna gränsen mot Sverige

COVID-19 näytteeotto välineet lentoasemalla
Coronautbrott i norsk kommun COVID-19 näytteeotto välineet lentoasemalla Bild: Jari Kärkkäinen/ YLE coronavirusutbrottet i Finland 2020,coronavirus,Helsingfors-Vanda flygplats,Covid-19-provtagning

En kommun nära den svenska gränsen i Norge stänger ner efter ett ökande antal fall av coronasmitta. 59 personer i Indre Østfolds kommun har de senaste dagarna testat positivt för covid-19.

Indre Østfold ligger bara några kilometer från gränsen till Värmland i Sverige, och enligt kommunordföranden Saxe Frøshaug kan de flesta fallen härledas till besök i Sverige. Det skriver bland annat norska Aftenposten.

Enligt honom borde Norge inte ha öppnat gränsen mot Sverige ännu.

– Jag vill uppmana regeringen att återigen stänga gränsen till Sverige, fram tills att situationen är under kontroll i bägge länderna.

Hårda åtgärder mot smittspridningen

Saxe Frøshaug befarar att antalet smittade kommer att stiga kraftigt.

Kommunen har nu stängt ner en stor del av den offentliga verksamheten som daghem och förskolor, bibliotek, idrottsanläggningar och badplatser.

Kommunen förbjuder också invånarna att ordna privata fester och evenemang under en veckas tid. Förbudet mot offentliga sammankomster gäller månaden ut.

– Umgås bara inom familjen. Indre Østfolds kommun tar nu till de allra starkaste verktyg vi har för att bromsa utvecklingen, säger Frøshaug.

Indre Østfold har 45 000 invånare.

Läs också