Hoppa till huvudinnehåll

"Statuerar exempel" - Polisen i Hongkong grep mediemogulen Jimmy Lai med stöd av prokinesiska säkerhetslagar

Mediemogulen Jimmy Lai är en av Hongkongs mest kända antikinesiska demokratiaktivister.
Mediemogulen Jimmy Lai är en av Hongkongs mest kända antikinesiska demokratiaktivister. Mediemogulen Jimmy Lai är en av Hongkongs mest kända antikinesiska demokratiaktivister. Bild: /All Over Press Hongkong,Kina,Jimmy Lai

Polisen i Hongkong har gripit sju personer med stöd av nya, stränga säkerhetslagar, bland dem mediemogulen Jimmy Lai, som hör till Hongkongs mest kända demokratiaktivister. Lais bolag säger att han greps misstänkt för samröre med utländska makter.

Den 71 årige Jimmy Lai som har gripits av polisen flera gånger tidigare vid demonstrationer, har försäkrat att han stannar kvar i Hongkong trots att han sannolikt kommer att lida personligen av den nya prokinesiska säkerhetslagen.

Lai äger Apple Daily, den största tidningen som har stött demokratiaktivisterna och demonstrationerna mot Kina och stadens ledning.

Han står åtalad i flera andra rättsfall på grund av sin medverkan i protester och han har gripits en gång tidigare i år.

Hans närmaste medarbetare Mark Simon säger att även Lais son har gripits och att polisen sannolikt kommer att genomföra husrannsakan i Apple Dailys kontor och nyhetsrum.

Statsägda kinesiska medier som CCTV, uppger att det också finns en häktningsorder för medarbetaren Mark Simon.

- Vi håller på att skaffa jurister för att försvara oss, säger en källa vid tidningen.

Tidningen South China Morning Post uppger att minst 10 andra pesoner med kopplingar till Lai kommer att gripas under måndagens lopp.

Den 71 årige Jimmy Lai (med mikrofon) har stått i främsta ledet för protesterna och han har åtalats och gripits flera gånger.
Den 71 årige Jimmy Lai (med mikrofon) har stått i främsta ledet för protesterna och han har åtalats och gripits flera gånger. Den 71 årige Jimmy Lai (med mikrofon) har stått i främsta ledet för protesterna och han har åtalats och gripits flera gånger. Jimmy Lai,Hongkong,Kina

Lai är den mest kända aktivisten som har gripits med stöd av de nya säkerhetslagarna som har väckt protester både i Hongkong och i omvärlden. Han riskerar upp till tio års fängelse om han fälls för samröre med utländsk makt.

Jimmy Lai var också en av de 25 personer som i fredags åtalades för att ha deltagit i en minnesstund för massakern på Himmelska Fridens Torg den 4 juni.

Den inflytelserika kinesiska tidningen Global Times som återspeglar regeringens linje, skriver illavarslande att Lai inte kommer att släppas fri mot borgen och att han kommer att få "ett betydande straff."

Kinesiska myndigheter försöker sannolikt statuera ett avskräckande exempel samtidigt som man slår till mot medier och yttrandefriheten.

Kina har redan skjutit fram det planerade parlamentsvalet i september i Hongkong med ett år och minst 15 andra andra aktivister har gripits under de senaste veckorna.

Dessutom har man utfärdat häktningsorder för sex ledande aktivister som har flytt utomlands i exil.

På söndagen krävde Storbritannien, USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland att det uppskjutna valet hålls så snabbt som möjligt.

- Vi vädjar till regeringen i Hongkong om att diskvalificerade kandidater återinsätts och att valet hålls så snabbt som möjligt, säger länderna i ett gemensamt uttalande.

Källor: Reuters, Apple Daily, South China Morning Post.

Läs också