Hoppa till huvudinnehåll

Container innehöll närmare 180 kilo kokain med ett värde på över 25 miljoner euro – förundersökningen om fjolårets intrång på kemikalieförrådet i Esbo är färdig

Två polisbilar utanför en grå fabrik. Ena är ett pansarfordon.
Polisen beslagtog också stora mängder narkotika vid gripandet vid Olympiaterminalen. Två polisbilar utanför en grå fabrik. Ena är ett pansarfordon. Bild: Lehtikuva Esbo,Polis,Algol (tidningen),Karaåkern

I december i fjol fick polisen larm om att fem män gjort intrång i ett kemikalieförråd i Karamalmen i Esbo. Förundersökningen visar att den slutna containern innehöll kokain för över 25 miljoner euro.

Den 16 december gjorde fem maskerade män intrång i ett kemikalieförråd i Karamalmen i Esbo. En person skadades lindrigt vid intrånget efter att ha blivit slagen i huvudet.

Polisen grep de misstänkta vid Olympiaterminalen i Helsingfors senare samma kväll när de försökte lämna landet.

Enligt förundersökningen innehöll containern säckar med totalt 176 kilogram kokain i förpackningar som liknade tegelstenar. Förpackningarna vägde ungefär ett kilogram och enligt laboratorieresultat låg kokainets renhet på 94–100 procent.

Gatuvärdet för kokainet har uppskattats ligga kring 25 miljoner euro.

Brottsrubriceringarna för utredningen är grovt narkotikabrott, försök till grovt rån och förberedelse av grovt rån. Brottsrubriceringarna är olika för alla misstänkta baserat på deras roller.

Förrådet på Karaåkersvägen ägs av Algol Chemicals som är en del av den finska Algol-koncernen som specialiserar sig på industri- och specialkemikalier samt polymerer för industriella produktionsprocesser. Företagets verksamhet misstänks inte vara relaterat till brottet.

Kokainet skulle bort innan containern kom till Finland

Enligt polisens förundersökning var droglasten inte enbart avsett för den finska marknaden, utan tanken var att transportera och sälja drogerna utomlands.

De fem männen, varav fyra bor i Danmark och en i Sverige, är födda mellan 1987 och 2000.

Förundersökningen har skötts av både Västra Nylands polisinrättning och Centralkriminalpolisen.

CKP har utrett den slutna containerns resa innan den kom till Finland. Containern har åkt från Brasilien, via Rotterdams hamn till Nordsjö hamn i Finland.

Enligt förundersökningen har man försökt få tag på kokainet som låg gömt i containern redan tidigare under transporten, innan den anlände till Finland.

Förstörde bevis

I samband med förundersökningen har Finska vikens sjöbevakningssektion utfört undersökningar i vattnet eftersom det visat sig att de misstänkta försökt förstöra bevis i småbåtshamnen i Björnviken i Esbo.

Från havsbottnen har polisen hittat bland annat en bultsax vars syfte misstänks ha varit att bryta upp låset på containern.

Förundersökningen har skickats till Södra Finlands åklagardistrikt.

Huvudförhandlingen inleds i Helsingfors tingsrätt den 2 september 2020.