Hoppa till huvudinnehåll

Direkt: Friidrottens supervecka kör i gång med Paavo Nurmi Games – hur mäter sig de inhemska stjärnorna mot internationellt motstånd?

Friidrottsveckan i Åbo kör igång med en riktig godbit. Med hjälp av internationell sparrning kan flera finska rekord i dag ryka. Men vem pallar för trycket? Det är det intressanta i dag, slår expertkommentator Mikael Ylöstalo fast.

Friidrottssommaren har nått sin höjdpunkt. Den här veckan står Paavo Nurmis stadion i Åbo värd för både internationellt högklassiga tävlingar samt FM – och först ut är Paavo Nurmi Games som hör till Continental Tour Gold-klassen.

Med finns alltså inte bara den inhemska eliten utan också flera tunga internationella namn. Daniel Ståhl, Johannes Vetter, Pascal Martinot-Lagarde och Nadine Visser är bara några av toppnamnen som deltar i tävlingarna.

Det innebär i praktiken att de finländska stjärnorna får bästa möjliga sparrningsmotstånd för att förbättra på sina rekord.

En av dem är Topi Raitanen, som i går meddelade att han högst antagligen kommer att tvingas nobba FM då han ska delta i Diamond League-galan i Monaco på fredag.

– Honom förväntar jag mig en rejäl förbättring från. Nu får han för första gången löpa hinder med jämngott motstånd. Motståndet är inte för svårt, utan passligt, säger Yle Sportens expertkommentator Mikael Ylöstalo.

Hundringen en personlig favorit för Ylöstalo

Damernas 100 meter häck där de inhemska löparna med Annimari Korte i spetsen ställs mot bland andra Nadine Visser, Solène Ndama och Luminosa Bogliolo kommer också att hålla väldigt hög nivå.

– Där är finländarna i bra form och får nu europeiska medtävlare i samma klass. Det är nästintill EM-klass på tävlingen, säger Ylöstalo.

Det är flera grenar där det finska rekordet kan ryka på tisdagskvällen.

– Ella Junnila i höjd, Kristiina Mäkelä i tresteg, Sara Kuivisto är också nära nationsrekordsform på 800 meter, räknar Ylöstalo upp.

– Personligen är jag intresserad av att följa med hur det går på herrarnas 100 meter där Samuli Samuelsson och Ville Myllymäki får skarp konkurrens av de europeiska topplöparna, fortsätter han.

Sprinterstjärnan Christophe Lemaitre med en fransk flagga runt sig.
Franska Christophe Lemaitre är mannen att slå i Åbo. Sprinterstjärnan Christophe Lemaitre med en fransk flagga runt sig. Bild: All over press. olympiska sommarspelen,Rio 2016,friidrott,Christophe Lemaitre

Bland andra Christophe Lemaitre och Chijindu Ujah – båda med personliga rekord under tio sekunder – deltar i herrarnas hundring. Men Lemaitre har endast klockat in 10,42 i år, medan Ujah inte löpt alls.

– Nu har det lovats nordliga vindar, vilket innebär att de har medvind då de springer framför huvudläktaren. Relativt varmt ska det också vara. Så det är ingen omöjlighet att det finska rekordet skrivs om också där, säger Ylöstalo.

Hur bra är Mörös form? Och får Ståhl ett resultat i år?

För Oskari Mörö spelar medvinden på upploppet inte lika stor roll. Mörö ska delta på 400 meter häck, men Esbolöparens form är ett enormt frågetecken.

– Han har haft en del krångel i sommar. Det är ett stort spänningsmoment. Man vet ju inte alls hurudan formen kommer att vara, säger Ylöstalo.

Av de internationella deltagarna riktas kanske det största rampljuset ändå på diskuskastaren Daniel Ståhl. Bjässen med rötter i Åbo deltog i Paavo Nurmi Games också i fjol, men blev då helt och hållet utan resultat.

– Där missade han ganska kapitalt. Nu är de sju stycken med i tävlingen så han får åtminstone kasta sex kast. Något ska väl sitta hyfsat bra. Det blir bra internationell klass på den tävlingen också, tror Ylöstalo.

Sändningen från Paavo Nurmi Games kör igång klockan 18 i TV2 och på Arenan. Janne Isaksson och Mikael Ylöstalo kommenterar tävlingarna på svenska.

Tävlingsprogrammet:

17.50 H/D 400 meter rullstol
18.00 D längdhopp
18.00 H spjut
18.05 D 800m
18.15 H 3000m hinder
18.35 D stavhopp
18.45 H 100m försöksheat
19.05 H 400mh
19.15 D höjd
19.25 H 110mh försöksheat
19.40 D tresteg
19.45 D 100mh försöksheat
19.55 H diskus
20.05 H 100m final
20.15 H/D 100m rullstol
20.25 D 1500m
20.40 H 110mh final
20.50 D 100mh final