Hoppa till huvudinnehåll

Ett enkelt sätt att bjuda på en festlig förrätt – kantarelltoast med sikrom, lufttorkad skinka och pepparrot

Kantarelltoast med sikrom, lufttorkad skinka och pepparrot
Kantarelltoast med sikrom, lufttorkad skinka och pepparrot Bild: YLE/Strömsö kantarell,Strömsö,sikrom

En enkel kantarelltoast är alltid god. Det är ett enkelt sätt att bjuda på en riktigt festlig förrätt.

En gräddig sås mår bra av att brytas av med något syrligt som t.ex. citron.

Den här toasten är planerad för att bli en smakupplevelse där land möter skog och hav och där kallt möter varmt.

Mängd: 2 personer - Tillredningstid: 20 minuter ( Förberedelsetid: 10 Koktid: 10 )

Ingredienser:

  • 10 g smör
  • 4 skivor rostbröd
  • 300 gram kantareller
  • 2 schalottenlökar
  • 1.5 dl grädde
  • citronskal
  • citronsaft
  • 5 skivor lufttorkad skinka
  • 4 msk sikrom
  • 1 nypa riven pepparrot

Gör så här:

  1. Stansa ut ringar ur toasten eller kantskär brödet och rosta i en brödrost.
  2. Stek kantarellerna på hög värme först i lite olivolja. Tillsätt lök och smör. Fräs blandningen tills löken är mjuk och kantarellerna gyllene.
  3. Tillsätt grädde, en skvätt citronsaft och lite rivet citronskal. Smaka av med salt och vitpeppar.
  4. Fördela svampen på brödet och toppa med skinka, sikrom och riven pepparrot

Ät direkt.