Hoppa till huvudinnehåll

Hjälten från terrorattacken i Åbo kan få villkorligt fängelse – erkänner sig skyldig till grov förfalskning och bedrägeri

Hassan Zubier.
Hassan Zubier, som ingrep under knivdådet i Åbo 2017, erkänner att han försökte lura till sig ersättningar och gjort sig skyldig till grov förfalskning. Hassan Zubier. Bild: Lehtikuva Egentliga Finlands tingsrätt

På tisdagsmorgonen inleddes rättegången mot Hassan Zubier, som ingrep och skadades i samband med terrorattacken i Åbo. Zubier försökte rädda livet på en av de knivhuggna under attacken på Salutorget i Åbo den 18 augusti 2017, men nu står han själv åtalad för brott.

Åtalet handlar om att han ska ha ljugit om sina inkomster när terrorfallet behandlades i rätten. Det intyg som Zubier förde fram om förlorade inkomster från ett ambulansföretag i Sverige var en förfalskning.

Enligt stämningsansökan ska Zubier också gjort sig skyldig till grovt bedrägeri genom att vilseleda Egentliga Finlands tingsrätt när han lämnade in det förfalskade arbetsintyget som bevis över inkomstbortfall.

Yrkar på villkorligt fängelse

Enligt stämningsansökan som offentliggjordes under tisdagen yrkar åklagaren på villkorligt fängelse för Zubier.

Zubier har själv medgett att åtalen är korrekta, och godkänner att tingsrätten dömer honom till ett villkorligt fängelsestraff.

Hassan Zubier står tillsammans med en kvinna också åtalad för penninginsamlingsbrott, men på den punkten förnekar båda åtalade att brott har begåtts.