Hoppa till huvudinnehåll

Hur går det att göra en budget i en coronadimma? Finansminister Matti Vanhanen förklarar

valtiovarainministeri Matti Vanhanen
Nu stimulerar vi och nedskärningarna kommer senare, säger finansminister Matti Vanhanen. valtiovarainministeri Matti Vanhanen Bild: Berislav Jurišić / Yle Matti Vanhanen,Finlands finansminister

Vi kommer att klara oss, säger finansminister Matti Vanhanen, om Finlands ekonomi. Men vi har inte råd att stänga ner samhället som i våras, och inga nya stimulanspaket är att vänta, säger han.

Matti Vanhanen (C) svarade på den samlade presskårens frågor på tisdagen, bland annat om hur det är att göra upp en budget när det ekonomiska läget är omöjligt att förutspå.

Därför ska samhället inte stängas ner om det kommer en våg till, anser Vanhanen

På tisdagen har Finansministeriet diskuterat det ekonomiska läget inför det förslag till nästa års budget som Finansministeriet ska presentera på onsdagen. Det är basen för budgetmanglingen, det vill säga förhandlingarna om förslaget till nästa års budget, som förs mellan Finansministeriet och de andra ministerierna i september.

När Finland eventuellt står inför en andra pandemivåg är Vanhanens budskap att hålla de ekonomiska hjulen igång.

- Att sköta pandemin är på kort sikt ett av de viktigaste sätten att sköta ekonomin. Vi har inte råd att stänga samhället så att vi igen får ett 20 miljarders underskott, som vi var tvungna till i våras. Vi måste sköta pandemin genom riktade åtgärder, så att de ekonomiska hjulen kan snurra, säger Vanhanen.

Han betonar att det här är det viktigaste budskapet till både medborgare och beslutsfattare.

Hur kan man göra upp en budget "i dimma", det vill säga när det ekonomiska läget förändras så snabbt?

Matti Vanhanen har flera gånger talat om att budgetförslaget görs upp med dimmiga utsikter, det vill säga att det ekonomiska läget förändras snabbt. Så hur gör man i det läget som finansminister?

- Det finns många saker som vi inte känner till, hur världsekonomin och pandemin utvecklas.

- En av de största skuggorna har att göra med exporten. Vi kan göra arbete här som vi kan exportera till världen. Men vi har inte gått igenom åtgärder för att främja den, utan det är lämnat till budgetmanglingen.

Vanhanen har i tidigare sammanhang sagt att budgetförslaget görs med den information som man har nu. Sysselsättningsmålen är en fråga som man måste återkomma till senare.

Ministeriet publicerade en prognos för Finlands ekonomi i juni. Enligt den skulle Finlands ekonomi växa med ungefär 2,5 procent nästa år. Prognosen kommer att uppdateras inför budgetmanglingen i september.

Därför ska räkningen börja betalas först om två år

Vanhanens budskap är att staten ska stimulera ekonomin nu, och inte samtidigt skära ner i utgifterna. Räkningen kommer att betalas senare, med sikte på år 2022.

- Finanspolitiken blir inte striktare nu. När man stimulerar ska man inte ens fatta mindre beslut som minskar folks tilltro till ekonomin. Vi ska inte ro och hopa samtidigt.

Samtidigt utlovas inga nya stimulansprogram. Det senaste godkände riksdagen i juni och därtill kan Finland räkna in pengar från EU:s återhämtningsfond. Det kan sammanlagt bli stimulanser för 0,5 procent av bnp nästa år.

- Tack vare stimulanserna går vi åt rätt håll. Vi kommer att klara oss, intygar Vanhanen.

Kan Vanhanen lösa konflikten kring klimatskatter mellan Centern och De gröna?

Det pågår en debatt mellan Centern och De gröna om krav på hårdare klimatskatter. På måndagen krävde den gröna ministergruppen att skatten höjs på uppvärmningsbränslen och att torven avvecklas som energikälla. Partiet har till och med signalerat att klimatskatterna kan bli en regeringsfråga om man inte når en lösning.

Vanhanen svarar att de flesta klimatåtgärder redan står inskrivna i regeringsprogrammet, förutom en del "detaljer".

- Det har inte stora makroekonomiska följder. Det är inte omöjligt att nå en lösning kring våra åsiktsskillnader, säger Vanhanen.