Hoppa till huvudinnehåll

New York Rangers vinnare i lotteriet – får förstavalet i draften för första gången på 55 år: "Kunde inte tro det"

Kaapo Kakko var New York Rangers val i draften 2019.
I fjol hade New York Rangers andravalet och knep Kaapo Kakko. Kaapo Kakko var New York Rangers val i draften 2019. Bild: Icon Sportswire/AOP Kaapo Kakko,New York Rangers

New York Rangers föll tungt i "play in-omgången" mot Carolina Hurricanes och missade det egentliga NHL-slutspelet. Natten till tisdag fick de ändå plåster på såren. Efter draftlotteriet står det nämligen klart att New York Rangers får förstavalet i draften 2020. Wow, det här händer, var allt en överraskad Rangers GM, Jeff Gorton, kunde säga efteråt.

I slutet av juni blev det ett historiskt lotteriresultat i den första omgången.

Då blev det klart att "Lag E" kommer få välja först i NHL-draften 2020 som arrangeras senare än normalt. De hade då blott en 2,5 procents chans att få förtavalet.

Nu står det även klart vilket lag som är "Lag E".

Natten till tisdags gick den andra lotteriomgången och det är New York Rangers som kommer att få välja först i årets draft.

Hoppa över Twitterpostning

Rangers var ett av de åtta lag som fälldes ur NHL-slutspelet efter att ha förlorat klart mot Carolina Hurricanes och fick nu plåster på såren.

Samtliga åtta lag som föll ut hade en 12,5 procents chans att knipa förstavalet. Rangers slutade på en 18:e plats i NHL i år och är det första laget att placera sig så högt och få förstaval sedan 1994 enlig ligans webbplats.

– Jag är överraskad. Jag bara satt och tittade på bollarna, hoppades på det bästa och så såg jag bollen med Rangers logo. Jag kunde verkligen inte tro det. Sedan tänkte jag, wow det här händer verkligen, säger Rangers general manager Jeff Gorton i en video på klubbens Twitterkonto.

Hoppa över Twitterpostning

Stjärnan Alexis Lafrenière nöjd

NHL-draften 2020 kommer i år enligt planen att arrangeras den 9–10 oktober.

Rangers valde som andra i fjol då man knep Kaapo Kakko. Nu får de alltså välja först – för blott andra gången i klubbens historia. Senast de hade förstavalet var år 1965.

Den kanadensiska stjärnan Alexis Lafrenière väntas gå först i årets draft.

– Det är väldigt bra nyheter. Rangers är ett otroligt lag och de har otroligt bra spelare. Det är en fin stad så ja, det är väldigt bra nyheter och jag är väldigt glad, kommenterade 18-åringen enligt NHL:s webbplats.

– Han är talangfull men framförallt även tävlingsinriktad. Han har den talangen som vi alla är ute efter men han lyckas också få med sig sina lagkamrater i fighten, hyllar Rangers general manager den unga stjärnan.

Alexis Lafrenière.
Enligt Rangers general manager gav Lafrenière prov på sina styrkor under JVM. Alexis Lafrenière. Bild: /All Over Press Alexis Lafrenière

Enligt Gorton har Rangers inte ännu intervjuat Lafreniere.

– Jag ville inte slösa hans tid före lotteriet. Vi inleder processen nu och tar några träffar med honom. Vi ska nu börja prata med honom och med hans familj och allt det andra. Vi börjar med det.

Draftvalen i NHL-draften 2020:

1. New York Rangers
2. Los Angeles Kings
3. Ottawa Senators
4. Detroit Red Wings
5. Ottawa Senators
6. Anaheim Ducks
7. New Jersey Devils
8. Buffalo Sabres
9. Minnesota Wild
10. Winnipeg Jets
11. Nashville Predators
12. Florida Panthers
13. Carolina Hurricanes
14. Edmonton Oilers
15. Pittsburgh Penguins

Läs också