Den belarusiska oppositionsledaren Svjatlana Tsichanouskaja flydde från sitt hemland dagen efter presidentvalet och tog sig till Litauen där hon nu enligt myndigheterna är i säkerhet.
Svjatlana Tsichanouskaja (även stavad Svetlana Tichanovskaja) hade redan före söndagens presidentval sänt sina barn i exil – enligt egen utsago av säkerhetsskäl.
Tsichanouskaja såg trött och villrådig ut på en presskonferens i Minsk på måndagen då hon kommenterade valresultatet. Hon måste flera gånger ta paus för att leta efter ord.
Senare på måndagen tog hon sig till gränsen och till grannlandet Litauen, som har en tradition av att ta emot oliktänkare och oppositionella från Belarus (tidigare Vitryssland).
Litauens utrikesminister Linas Linkevičius bekräftade på tisdagsförmiddagen på Twitter att Tsichanouskaja hade anlänt till Litauen och var i säkerhet.
Svetlana #Tikhanovskaya is safe. She is in #Lithuania. pic.twitter.com/6f9U2meoX0
— Linas Linkevicius (@LinkeviciusL) August 11, 2020
– Jag har fattat ett mycket svårt beslut. Barnen är det viktigaste vi har i livet. Gud förbjude att någon annan ställs inför det val jag ställdes inför, sa hon i ett videobudskap på tisdagen.
Enligt Tsichanouskajas medarbetare hade hon hållits fängslad i sju timmar på måndagen och getts ett ultimatum innan hon tilläts åka till den litauiska gränsen natten mot tisdagen.
Någon gång under timmarna hon hölls fängslad uppstod en annan video med henne där hon läsande innantill från ett papper uppmanar belarusierna att acceptera Lukasjenkas seger och sluta protesterna.
Another video of #Tikhanovskaya appeared.
— Matthieu Henkens (@MattHenkens) August 11, 2020
Opposition channels say that she was forced to tape it.
Reading, she says:
“I thank you for taking part in the election. The people of Belarus have made their choice”
“I ask you not to come out on the streets and respect the police” pic.twitter.com/ULbnHVJFmt
Hoppade in för sin fängslade man
Tsichanouskaja hade inte tänkt ställa upp i presidentvalet, men hon valde att göra det då hennes man kastades i fängelse. Han var uppställd som presidentkandidat och är fortfarande fängslad.
I samma veva skickade Tsichanouskaja sina två barn till Litauen innan hon satte i gång med att kampanja på allvar.
I söndagens presidentval utsågs den sittande presidenten Aljaksandr Lukasjenka (även stavad Aleksandr Lukasjenko) till klar segrare med 80 procent av rösterna.
Tsichanouskaja gavs endast tio procent. Hon förklarade att hon inte godkänner det officiella valresultat och att hon anser sig själv vara segraren.

Både oppositionen och flera EU-länder anser att det förekom massivt valfusk. Åtminstone Tyskland, Litauen och Polen har rest krav på sanktioner mot Belarus.
Belarus har inte haft ett enda fritt val sedan 1994, då Lukasjenka valdes till president första gången.
Tusentals människor demonstrerade på olika håll i Belarus på söndagskvällen och på måndagen i protest mot det officiella valresultatet. Åtminstone en demonstrant dödades.

Litauen fristad för oppositionella
Efter Sovjetunionens kollaps i början av 1990-talet har Litauen utgjort en fristad för oliktänkare och oppositionella från Belarus.
Ungefär en femtedel av utlänningarna i Litauen är belarusier, enligt Litauens statistikmyndighet.
– Vilnius har en historia av att samla belarusisk opposition. Det är också geografiskt bekvämt eftersom Vilnius är nära Minsk, säger forskaren Laurynas Jonavičius vid Vilnius universitet till nyhetsbyrån AFP.
Sträckan mellan Minsk och Vilnius tar två och en halv timme att köra nonstop med bil. Bussar och tåg kör mellan huvudstäderna på 5–6 timmar.

Vilnius är också säte för det EU- och Nordenstödda belarusiska lärosätet Europeiska humanistiska universitetet, som tvingades i exil av de belarusiska myndigheterna 2004.
Vilnius visade sympati för oppositionen i Belarus på måndagskvällen då stadens broar lystes upp i färgerna rött och vitt. Det är färgerna på Belarus/Vitrysslands gamla flagga och används av den belarusiska oppositionen.


Fakta: Belarus/Vitryssland
Invånarantal: 9,4 miljoner.
Yta: 207 000 kvadratkilometer (som Storbritannien+Irland).
Huvudstad: Minsk – 2 miljoner invånare.
President: Aljaksandr Lukasjenka sedan 1994.
BNP per capita (PPP): 21 000 USD (hälften av Finlands).
Internetdomän: .by.
- Första statsbildning 1918.
- Blev grundande medlem av Sovjetunionen 1922.
- Självständigt från Sovjetunionen 1991.
– Kallades Vitryssland på svenska fram till 2020, då den svenska språkvården började rekommendera Belarus.
– Var det proportionellt mest förstörda landet efter andra världskriget. En fjärdedel av befolkningen dog och 85 procent av Minsk ödelades.
– Lee Harvey Oswald bodde i Minsk åren innan han återvände till USA och mördade president John F. Kennedy 1963. Han hade hoppat av till Sovjetunionen via Finland 1959.
– Den kortvariga Vitryska folkrepubliken (även kallad Vitryska demokratiska republiken) som existerade 1918-1919 har en exilregering som är världens äldsta i sitt slag. Finland hörde till de första länder som erkände Vitryska folkrepubliken 1919.

Källor: Reuters, Agence France-Presse, tut.by, BBC, The Guardian, Radio Free Europe/Radio Liberty, Yle arkiv.
Artikeln uppdaterad 11.8.2020 klockan 16:11 med en faktaruta och uppgifter om en andra video med Tsichanouskaja.