Hoppa till huvudinnehåll

Paavo Nurmi Games drar igång i Åbo – två månader senare än vanligt och med hälften av besökarna

Fullt med publik följer med friidrottstävlingar i sommarvärmen på Paavo Nurmi stadion i Åbo. Släggkastning på gång.
Så här såg det ut under Paavo Nurmi Games 2017. Fullt med publik följer med friidrottstävlingar i sommarvärmen på Paavo Nurmi stadion i Åbo. Släggkastning på gång. Bild: Yle/Linus Hoffman Paavo Nurmi Games,Paavo Nurmis stadion,friidrott,idrottsevenemang,släggkastning,släggkastare,Åbo

I dag drar friidrottsevenemanget Paavo Nurmi Games igång i Åbo. Evenemanget brukar normalt anordnas i juni, men på grund av coronaviruset sköts evenemanget upp med två månader.

Jari Salonen, som är en av arrangörerna för Paavo Nurmi Games, säger att man först blev omskakad då evenemanget måste skjutas upp. Han säger att det ändå handlar om en erfaren organisation och att man snabbt fann sig i situationen.

- Plötsligt märkte vi att vi hade två månader extra tid för att planera, säger Salonen.

Jari Salonen, en av arrangörerna för Paavo Nurmi Games, står på Paavo Nurmis stadion.
Arrangör Jari Salonen säger att idrott är som bäst live och att idrottarna uppskattar att publiken är på plats. Jari Salonen, en av arrangörerna för Paavo Nurmi Games, står på Paavo Nurmis stadion. Bild: Maj Lundström / Yle Paavo Nurmi Games,Paavo Nurmis stadion,jari salonen

För att evenemanget ska kunna ordnas på ett så säkert sätt som möjligt har flera åtgärder vidtagits. Bland annat är antalet besökare bara hälften av vad det brukar vara.

Förra året besökte 13 300 personer evenemanget. I år förväntar man sig runt 5 000 eller 6 000 besökare.

Salonen säger även att det i år finns fler stängsel än vanligt som lätt och snabbt går att flytta för att begränsa mängden människor på ett visst område.

Dessutom finns det handdesinfektionsmedel och flera skyltar som påminner besökarna om att följa säkerhetsregler. Man har även fler ingångar än vanligt för att undvika trängsel.

Nooralotta Neziri och Annimari Korte
Annimari Korte och Nooralotta Neziri deltar båda i Paavo Nurmi Games i år. Nooralotta Neziri och Annimari Korte Bild: Tomi Hänninen Nooralotta Neziri,Annimari Korte,Paavo Nurmi Games

Även om det inte råder munskyddstvång under evenemanget, säger Salonen att de senaste dagarnas diskussion om munskydd har fått dem att tänka till. Arrangörerna rekommenderar besökarna att använda munskydd.

- Vi har även en del extra munskydd om det finns människor som känner sig otrygga, men helst ska man ju ta med sig ett eget munskydd till området, säger Salonen.

Hindertävling under PNG 2019.
Idrottare från flera olika länder tävlar under veckan. Hindertävling under PNG 2019. Bild: Tomi Hänninen Paavo Nurmis stadion,Paavo Nurmi Games,friidrott,hinderlöpning

Flera av idrottarna som deltar på evenemanget kommer från utlandet och enligt Salonen har det varit en hel del diskussion om den saken med tanke på coronaläget.

Till tävlingen kommer 50-60 personer från utlandet. Alla som kommer från ett land där risken för coronasmitta är hög har testats.

Publiken och idrottarna kommer även att hållas helt separat.

Jag förstår att folk är oroliga över att det kommer personer från utlandet till Finland, men risken att man smittas av någon av idrottarna är mycket liten.― Jari Salonen, arrangör för Paavo Nurmi Games

Salonen tror inte att Åboborna kommer att märka av tävlingarna i särskilt hög grad.

Enligt Salonen kommer runt 90 procent av besökarna från Åbotrakten och är medvetna om hur området ser ut och hur det fungerar att ta sig dit. Han tror inte heller att kollektivtrafiken kommer att vara mycket mer belastad än vanligt.

- Det är klart att vi är ett stort evenemang, men några tusen människor extra i centrum kommer nog inte att överbelasta busskapaciteten. Jag tycker också att det är väldigt bra att Åbo stad har kommit med rekommendationen om munskydd i bussar. Det kommer nog inte att vara ett problem.

Salonen säger att det nu är upp till publiken att se till att det är säkert att besöka evenemanget, eftersom det är upp till dem att följa de regler som finns.