Hoppa till huvudinnehåll

Paavo Nurmi Games inleddes med superkast – Johannes Vetter slog till med bästa resultatet på två år: "Förbryllande, jag var ju så trött"

Världens bästa spjutkastare just nu heter Johannes Vetter. Tysken putsade stadionrekordet i Åbo med ett monsterkast som mätte hela 91,49. Något som han aldrig hade trott. Jag har ännu bättre längder i kroppen, säger Vetter till Yle Sporten.

Ett soligt Paavo Nurmis stadion i Åbo bjöd på fina spjutkastningsförhållanden. Och Johannes Vetter tog för sig direkt.

Åbopubliken hade knappt hunnit bänka sig förrän tysken hade smällt till med 91,49 – nytt stadionrekord och det längsta kastet i världen på över två år.

– Spjutet slungas i väg i en så gott som optimal bana, sade Yle Sportens expertkommentator Mikael Ylöstalo i direktsändningen.

Det gamla stadionrekordet (91,28) var i Thomas Röhlers namn från år 2016.

– Sorry Thomas, säger Vetter efter tävlingen och ler.

"Kanske det fick mig att träffa ..."

Dagens jättebåge är ytterligare ett bevis på att Vetter har lämnat de tunga skadeproblemen bakom sig. Bara fem dagar efter VM-finalen i Doha opererade tysken foten och kunde börja träna först i november.

– Jag förväntade verkligen mig inte det här. Vi hade tyska mästerskapstävlingar för några dagar sedan och då var jag i toppform och kände att jag hade ett 87-88-meterskast i kroppen, säger Vetter.

– Det här är förbyllande, jag var väldigt trött i dag. Men kanske det fick mig att träffa med tekniken i stället, fortsätter han.

Bäst av allt? Han känner inte ens att han är i rekordform ännu.

– Jag har definitivt fler några meter till i kroppen. Tekniken klaffade inte heller helt perfekt i dag, så jag kan ännu bättra på, säger Vetter.

Enligt Vetter behöver han inte publik på plats för att prestera på topp, men att de välfyllda läktarna på Paavo Nurmis stadion kunde visa sin uppskattning på tisdagskvällen störde definitivt inte heller.

– Att få höra publiken då man släpper iväg spjutet och sedan märka hur de blir mer och mer högljudda då spjutet flyger över 80, 85 meter ... det är faktiskt bra, säger Vetter.

Blek tävling av Amb

Tysken Vetter bevisade att han är den hetaste spjutkastaren i världen för tillfället. Öppningskastet blev hans längsta för kvällen, men han radade upp resultat som var över 86 meter.

Vetters alla fyra godkända kast skulle ha räckt till seger. Tvåa blev landsmannen Andreas Hofmann, med en båge som mätte 85,24.

Tävlings andra fixstjärna, Kim Amb, floppade och blev femma efter att bara ha nått 81,38.

– Inget stämde i dag och jag vet inte riktigt varför. Nu ska jag hem och fixa det här, säger Amb som trots det blygsamma resultatet var på gott humör till Yle Sporten.

Finländarna tog hand om bottenplaceringarna i tävlingen. Lassi Etelätalos 79,77 var nytt säsongsbästa för honom, medan 19-årige Topias Laine blev sist med 72,88.

Resultat, Paavo Nurmi Games, herrarnas spjut:

1. Johannes Vetter, GER, 91,49 WL
2. Andreas Hofmann, GER, 85,24 SB
3. Gatis Cakšs, LAT, 82,65
4. Norbert Rivasz-Tóth, HUN, 82,22 SB
5. Kim Amb, SWE, 81,38
6. Lassi Etelätalo, FIN, 79,77 SB
7. Topias Laine, FIN, 72,88