Hoppa till huvudinnehåll

Tre regeringspartier stöder värdestegringsskatt för att stävja skatteflykt utomlands – oppositionspartier kritiska

Ett vitt flygplan fotograferat nerifrån mot en bakgrund av blå himmel. Det är ett Finnairplan som flyger över Böle i Helsingfors i juni 2020.
Enligt en utredning som Finnwatch gjort flyttar förmögna finländare upp till tio gånger oftare än andra utvandrare till länder med låg beskattning. Ett vitt flygplan fotograferat nerifrån mot en bakgrund av blå himmel. Det är ett Finnairplan som flyger över Böle i Helsingfors i juni 2020. Bild: Silja Viitala / Yle COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet i Finland 2020,ekonomi,Recession,Finnair,flygning,flygbolag,flygplatser,flygfält,flygplan,Helsingfors,huvudstadsregionen,2020,Finland,Finavia,Airbus A350

Tre regeringspartier stöder införandet av en värdestegringsskatt för att göra det mindre lockande att flytta utomlands av skatteskäl, meddelar medborgarorganisationen Finnwatch.

Värdestegringsskatten skulle innebära att den värdestegring som inträffat medan man bott i Finland kan beskattas även om man säljer egendomen först när man har flyttats utomlands.

Finnwatch publicerade på måndagen en rapport enligt vilken förmögna personer upp till tio gånger oftare än andra utvandrare flyttar till länder med låg beskattning och i synnerhet länder där man inte betalar skatt på överlåtelsevinst.

Vänstern och De gröna positiva till ny skatt

Socialdemokraterna, Vänsterförbundet och De gröna stöder helt följande påstående i en enkät som Finnwatch gjort: Finland bör ta i bruk en värdestegringsskatt.

Samlingspartiet, Kristdemokraterna och Sannfinländarna är enligt Finnwatch helt emot påståendet.

Regeringspartierna Centern och Svenska Folkpartiet har inte tagit ställning till påståendet. Centern konstaterar att partiet stöder de skattepolitiska riktlinjerna i regeringsprogrammet.

SFP konstaterar att partiet fördömer att man kringgår skatter. SFP säger att partiet aktivt motarbetar skatteflykt och grå ekonomi.

SDP stöder liknande system som i Norge och Danmark

Av de partier som stöder skatt på värdestegring säger SDP att en sådan skatt skulle kunna hindra att man undviker beskattning, till exempel genom att ta i bruk motsvarande skatt som i Norge och Danmark. Vänsterförbundet är inne på samma linje.

SDP anser vidare att skatten inte får drabba vanliga finländare som flyttar utomlands. De gröna anser att skatten inte får bli ett hinder för en internationalisering av Finland.

Samlingspartiet efterlyser mer mångsidigt sparande

Samlingspartiet säger i sitt svar att förmögenheterna i Finland är mindre än i många andra länder och att beskattningen borde uppmuntra till att placera även i andra saker än bostäder.

Sannfinländarna motsätter sig den föreslagna skatten och betecknar den som en utflyttningsskatt. Kristdemokraterna anser att arvs- och gåvoskatten bör sänkas.

Finnwatch efterlyser snabba åtgärder

Finnwatch säger att Finansministeriets utredning från i våras visar att 13 av 16 länder ministeriet tittat på har lagstiftning eller beskattningsavtal som förhindrar skatteplanering genom utvandring.

Finnwatch anser att Finland bör införa en värdestegringsskatt och att regeringen borde ta itu med frågan redan under de pågående budgetförhandlingarna.

Källa: Finnwatch

Läs också